Součástí expozice jsou siamská dvojčata, lidé s vrozenými vadami končetin, extrémním ochlupením i čtyřoký muž a další. Figuríny vznikly v Rusku a jejich autoři se snažili, aby působily opravdu živým dojmem. „Podle dobových pramenů bylo umělci v petrohradském antropologickém muzeu vytvořeno 25 věrných napodobenin z vosku, byly použity lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichované pravé lidské vlasy," uvádí organizátoři výstavy ke vzniku voskových postav.

„Je to takové zvláštní. Jednak je mi těch lidí líto, protože podle popisků neměli snadný život, řada z nich účinkovala v cirkusech a nakonec spáchala sebevraždu. Na druhou stranu mě některé figuríny fascinují, třeba ty dvě hádající se ženy, protože jejich kůže zdálky vypadá opravdu realisticky. Když jsem byla u ní, tak jsem skoro čekala, že na mě mrkne. To by bylo na infarkt," podělila se o své dojmy z návštěvy paní Jana Doležalová ze Svitav.

Lidé, kteří sloužili jako předlohy pro voskové figuríny, museli mít v některých případech skutečně těžký život. Za zmínku stojí například osud italských bratrů, kteří byli zároveň siamskými dvojčaty. Jejich otce měla při prvním pohledu na syny, alespoň podle organizátorů, postihnout mozková příhoda. Rodiče pak své děti vystavovalui v panoptiku. Chlapci se nikdy nenaučili chodit. Nakonec se stali oblíbenou atrakcí v zahraničí.

Následující týden se výstava přestěhuje do Litomyšle, kde bude od pondělí do neděle k vidění v zámeckém pivovaru.