Loučení se starým a vítání nového roku je pro řadu lidí důvodem k bujarým oslavám, které jsou spojeny s pouštěním rachejtlí, petard a ohňostrojů. Ve své nabubřelosti a hlouposti neváhají pro svoji radost ubližovat dalším živým tvorům. Ohlušující rány zábavní pyrotechniky totiž způsobují nebývalé bolesti a psychická traumata většině domácích i divokých zvířat. Mnoho z nich pak na následky prožitého stresu dokonce umírá!

Ochránci zvířat považují Silvestr a Nový rok za dva nejhorší dny v roce. „Jde o oficiálně povolené týrání zvířat. Zábavná pyrotechnika vydává zvuky, které zvířata dráždí a způsobují jim obrovskou bolest," říká vedoucí Záchranné stanice živočichů ve Vendolí Josef Zelený. Podle jeho názoru jde v případě odpalování petard, rachejtlí a ohňostrojů o primitivní zábavu narušených jedinců, kterým je jedno, co způsobují ostatním živým tvorům. „Psi ve zmatku opouštějí své domovy a bezhlavě běhají po ulicích, často pak skončí pod koly projíždějících aut, případně se dostanou do míst, odkud nejsou schopni najít cestu zpět. Vystresovaní ptáci letí do neznáma a umírají po nárazech do zdí domů nebo elektrických drátů," uvádí Zelený dva příklady následků používání silvestrovské zábavní pyrotechniky.

Ohrožena nejsou ale jen domácí zvířata a ptactvo, ale také divoká zvěř žijící v lesích, pro které je náhlý hluk a světlo stresujícím faktorem, který u nich může způsobit vážné zdravotní problémy i úmrtí. Ochránci zvířat popisují, že například labutě a kachny vyplašené ohňostrojem v úleku a šoku vzlétají do vzduchu a naráží do sebe.

Není bohužel v moci tohoto článku přimět některé lidi, aby vzali rozum do hrsti a začali se chovat ohleduplně ke svému okolí a všem živým tvorům, proto nabízíme alespoň pár rad, jak můžete domácí zvířata ochránit před silvestrovským běsněním.
„Nejúčinnějším řešením by bylo odvézt domácí zvířectvo někam, kde se oslavy nekonají, ale takovou možnost má málokdo. Doporučujeme proto nechat psy i kočky v tento den a hlavně večer doma, vytvořit jim nějaké místo, kam se mohou schoulit a před silvestrovskými oslavami schovat. V době největšího hluku je dobré být u zvířat, mluvit na ně a hladit je," podává pár rad „šéf" vendolské záchranné stanice Josef Zelený.

Pomůže i televize

Aby zvíře neslyšelo hluk petard, je možné doma zapnout o něco hlasitěji rádio či televizi. Zvuková kulisa ale funguje pouze v případě, že ji stačíte zapnout dříve, než zvíře uslyší první petardy. „Aby zvíře přečkalo oslavy Silvestra v co největším klidu, je potřeba být připraven včas. Zvíře nesmí zahlédnout ani zaslechnout, že venku nějaký Silvestr je," doporučuje veterinářka a ochránkyně zvířat Dana Nevrlá. „Je skoro nemožné zvíře utišit, když už se kvůli ránám a zábleskům vyleká a začne hysterčit," dodává k tématu veterinářka"

V nejnutnějších případech je možné, po poradě s veterinářem, podat zvířeti uklidňující preparát. Ten je ale nutné nasadit zvířeti včas, ideálně už v ranních silvestrovských hodinách.

René Flášar