Slibovali vrchol oslav, jak se patří a to splnili do puntíku. Polička se na výročí 750 let od svého založení převlékla do historického hávu, který byl cítit na každém rohu. „Nevím, jestli to tady mohlo tak, jak jsme viděli, ale snažili jsme se každopádně velice přiblížit historickou dobu," uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů, jenž se sám v sobotu převlékl do historického kostýmu knížete, aby postaru přivítal „svého krále". „Nabídli mi to a já neodmítl. A ten oblek k mému překvapení sedl i na míru," usmíval se.

Páteční lehčí melodie v sobotu vystřídaly ukázky orientálních tanečnic, skupina Honorata zase nastínila, jak to za dob středověku mohlo být s útrpným právem. „Devadesát procent lidí se nepřiznalo i přes hrozné mučení," uvedl kat Jiří z Kynšperka, jehož skupina vtipnou formou na publiku ukázala nástroje hrůzy. Všude kolem rytíři, městem projela královská družina i s velbloudy tak, jako kdyby král právě přijel na hrad, sám se s lidem rozdělil o pečínku, v plánu byla i improvizovaná poprava. „Zadržte. Nové město nesmí být poskvrněné krví. Rozsudek bude vykonán za týden v Praze," spustil král Otakar.

Odpoledne už se stály i dlouhé fronty u mincovny, malé slečny čekaly na to, než se nechají zkrášlit, dlouhé minuty lidé stáli v parku, aby se projeli na velbloudovi. „Spojili jsme síly s hradem Svojanov tak, aby oslavy měly i historickou část. Musím říct, že se to povedlo," uvedla ředitelka Tylova domu Alena Báčová. To všechno ještě kořenil povedený hudební program se Spirituál kvintetem, Kamelotem s Ilonou Csákovou, Bohoušem Josefem a Láďou Kerndlem. Hřebem večera tentokrát byly Mandrage. „Přijeli jsme s vnoučaty a program je vážně pěkně napsaný. Historické kapely se nám líbily. Hezky se to sem všechno hodí," řekl František Čamr, který přijel až z Letohradu.