„Restaurujeme nástropní výmalby z druhé poloviny 19. století v empírovém patře hradního paláce. Jedná se o původní výmalbu z doby, kdy hrad dostal svoji dnešní podobu. V 70. letech minulého století byly malby restaurovány, ale od té doby neprošly žádným zásahem,“ vysvětluje kastelán Svojanova Miloš Dempír. Restaurátorka Magdalena Slavíková tráví na malém lešení dlouhé hodiny. Práce to není snadná, někdy z toho bolí záda. „Je to náročné, ale za ty roky jsem už na tento typ maleb zvyklá. Jde o stropní malbu a člověk musí většinou pracovat v záklonu,“ přibližuje restaurátorka z Poličky. Při obnově historické výmalby používá speciální pigmenty, které si míchá na paletě. Na stropě je totiž mnoho barevných odstínů.

V zimním období barvy moc neschnou, ale to není pro Magdalenu Slavíkovou žádný problém. Využívá totiž při práci digitální sušičku.

Zrestaurovat jeden strop jí zabere několik týdnů. „Jsem tu měsíc a ještě to není hotové. Malba byla poškozena především trhlinami. Jedná se totiž o strop na rákosovém podkladu a nahoře došlo k výměně podlahy. Díky tomu malba více popraskala. Objevily se tu puchýře a krakely,“ dodává restaurátorka. Poškození stropů je v každé hradní místnosti jiné. Nejvíce v jídelně a naopak menší je v pokojích a ložnicích. „Plánujeme postupně restaurovat všechny nástropní malby. Bude to práce na tři roky. Letos uděláme dámský pokoj a dámskou ložnici. Příští rok nás čeká jídelna a přípravna a poté pánský pokoj a pánská ložnice,“ dodává kastelán Miloš Dempír. Restaurování přijde zhruba na 650 tisíc korun.

Honička policie a opilého řidiče skončila nehodou.
Honička policie a opilého řidiče skončila nehodou