„Překvapily nás zelené plochy, které bychom ve vesnici nečekali,“ řekl v Poříčí Rudi Geerardyn, belgický předseda hodnotící komise.

Jediný reprezentant

Poříčí je letos jako jediné z České republiky v evropské soutěži Entente Florale. Klání o takzvaného zeleného Oskara se účastní čtrnáct obcí z Evropy.

V úterý Poříčští přivítali komisi a měli čtyři hodiny na to, aby ji přesvědčili, že mají šanci získat prestižní ocenění za péči o zeleň a životní prostředí. „Snažili jsme se nastavit sousedskou atmosféru a myslím, že se to povedlo. Nechtěli jsme nic dělat uměle, obec jsme představili, jak jsme zvyklí. Potřebovali bychom ale ještě tak hodinu navrch, abychom přiblížili všechna místa v obci,“ uvedl po návštěvě komise starosta František Bartoš.  Komisaři se zajímali o všechno, vyptávali se na místní informační centrum i posilovnu. „Ptali se na rozvojové dokumenty, zajímal je připravený územní plán a věci, které jsou zatím jen v papírové podobě, tedy studie a výhledy, to chtěli znát opravdu dopodrobna,“ podotkl starosta.

Ilustrační foto.
Po letech otevřeli unikátní hradby

Vysoké očekávání

Komise v Poříčí.Zdroj: Eva BartošováPo prohlídce obce komise více než hodinu jednala za zavřenými dveřmi. „Poříčí se nám velmi líbilo, protože se stalo již vítězem celostátní soutěže a je reprezentantem České republiky. Naše očekávání byla velmi vysoká. Viděli jsme krajinu, památky, zelené plochy v obci. Setkali jsme se s řadou angažovaných lidí, kteří zodpověděli naše dotazy o krajině a udržitelnosti,“ sdělil Rudi Geerardyn. Komisaři z Belgie, Holandska, Slovinska, Itálie a dalších zemí Evropy strávili na prohlídce obce čtyři hodiny. „Musím říci, že nás velmi překvapily zelené plochy, které bychom ve vesnici nečekali. Rád bych uvedl příklad obnoveného sklepa a okolí informačního centra. To jsou místa, kde jsou využité tradiční materiály a jde o zelené plochy a místa, která přilákají návštěvníky a umožní ve vsi strávit více času,“ vysvětlil belgický komisař.

Poříčí plánuje v horizontu pěti let vybudovat arboretum na těžko udržovatelném svahu mezi Poříčím a Zrnětínem.

Holandského kolegu doslova ohromila myšlenka vytvořit v Poříčí arboretum. To má zhruba do pěti let vzniknout mezi Poříčím a Zrnětínem na prudkém svahu, který se obtížně udržuje a je zarostlý náletovými rostlinami. „Kolegové se zajímají, čím je dané sídlo specifické. V Poříčí se jim líbí, jak pracují s krajinou, kterou ozvláštňují,“ dodala Ina Truxová, prezidentka Asociace pro květiny a krajinu.

Která ze čtrnácti evropských obcí má nejlepší zeleň a životní prostředí, bude jasné 22. září, kdy se uskuteční slavnostní vyhlášení v irském Tullamore. Poříčí na vyhlášení vypraví osmičlennou delegaci.

Kdo v kraji získal medaile?
Telecí - v roce 2002 - stříbrná medaile.
Písečná - v roce 2005 - jako první v České republice získala zlatou plaketu.
Litomyšl - v roce 2005 - získala stříbrnou medaili, pamětní deska je umístěna v Klášterních zahradách.

Nová kniha Příroda Litomyšlska od Lubora Urbánka.
Vlk a rys v lese u Litomyšle? I to je možné