Výrobci žiletek z Jevíčka, firmě Czech Blades, se nebývale daří. Podnik podle všeho prosperuje i navzdory postupně končící ekonomické recesi.
Jako jedna z mála velkých společností si tak může říct, že přežila nejhorší časy a může se těšit na světlou budoucnost. Právě toto tvrzení podtrhl i hejtman kraje Martin Netolický, který se v posledních dnech zajímal o stav firmy, vývozy i všechny procesy spojené s výrobou v jevíčském závodu, kde je právě produkce žiletek mnohaletou tradicí. „Je vidět, že společnost je úspěšná a má dobré ekonomické výsledky. Průměrná mzda v dělnických profesích se zde blíží průměrné mzdě celého Pardubického kraje," uvedl.

Firma by v budoucnu podobně jako další podniky v regionu mohla nabírat desítky nových zaměstnanců. Jenže právě i žiletkářský závod řeší potíže s nedostatkem kvalifikovaných sil na trhu. Kraj právě tuto otázku už několik měsíců intenzivně řeší. „Mluvili jsme o potřebách zaměstnavatele ve vztahu k vybraným profesím, kterých se na trhu práce v současné době nedostává. Rozebírali jsme také o spolupráci společnosti s městem, která funguje hned v několika oblastech," dodal hejtman Netolický.

Czech Blades momentálně zaměstnává 220 lidí a denně vyrobí na čtyři a půl milionu kusů žiletek, které z větší části vyváží do zahraničí.
Czech Blades letos oslavilo deset let své existence v Jevíčku. Ve městě předtím fungoval tradiční podnik Astra Diu, na jehož tradici společnost navazuje.

V regionu se vůbec začíná firmám opět dařit. Nedávno totiž ohlásila obnovení provozů také mlékárna Miltra z Městečka Trnávka, která byla před několika lety nucena uzavřít provoz.