„V červenci loňského roku jsem oslovil akademického sochaře Jaroslava Jurčáka, který měl již hotový sádrový model busty,“ popisuje ředitel kulturních služeb František Žáček.

O dva měsíce později se však situace zkomplikovala. „Sochař Jurčák na začátku září zemřel. Portrét Ladislava Velena byl jednou z jeho posledních prací. Následná jednání s pozůstalými o dokončení dohodnutého projektu byla doprovázena nedorozuměními a ze smlouvy na koupi busty nakonec sešlo,“ pokračuje ředitel. Pozůstalí podle Žáčka požadovali vyšší částku, než která byla se sochařem předem dojednána.

Nastal problém, co dál. Vytvoření busty u akademického sochaře Jurčáka zadal obdivovatel Ladislava Velena a sběratel umění Jaroslav Veselka, který městu poskytl množství historických předmětů spojených s Žerotínem pro doplnění zámeckých expozic.

„Než se první část sbírkových předmětů stala majetkem muzea, bylo dohodnuto, že výměnou za snížení jejich ceny převezmou kulturní služby závazek na vytvoření busty, doplatí vytvoření bronzového odlitku a zajistí patřičný podstavec,“ upřesňuje František Žáček.

A naplánovaná byla rovněž Žerotínská výstava v senátu, která je aktuálně do neděle k vidění na moravskotřebovském zámku. „V mezičase se podařilo získat velký pískovcový blok na podstavec pod bustu, zřejmě poslední z obnovené maletínské těžby v devadesátých letech. Z maletínského pískovce nechal vybudovat Ladislav Velen arkádovou část zámku. Ale co dát na podstavec, když busta není k dispozici?“ vzpomíná František Žáček.

A jelikož je sám výtvarník, rozhodl se ředitel kulturních služeb, že bustu Ladislava Velena vytvoří sám. Výsledek mohou návštěvníci zámku posoudit sami. Sádrový model, podle kterého vznikal bronzový odlitek, je k vidění na výstavě v prvním patře zámku. Samotná busta na nádvoří, před východním arkádovým křídlem zámku.