Cestami po kraji tak alespoň své předsevzetí plní a možná moc dobře věděl, proč se vydat právě do Svitav.
Právě tady našel širokou základnu svých podporovatelů. Vždyť během prezidentské volby tu jistě vyhrál první kolo, v tom druhém si pozici ještě upevnil. Spousta lidí žijících v okresu Zemana zahrnuje chválou i navzdory jeho vulgaritám a svéráznému přístupu, ale pro některé působí trochu toreador mávající rudým hadrem před rozzuřeným býkem. Paradoxně však včera rudé trenky znovu vlály před jeho očima.

A ačkoliv se jeho návštěva nesla v tom nejklidnějším duchu, Zemanovu debatu s občany si nenechali ujít i ti, kteří si chtěli trochu rýpnout. „Chci se prezidenta zeptat na migraci a jeho postoj k islámu i k Izraeli. Co se týče migrantů a islámu, v tom ho plně podporuji," nechal se slyšet Vlastimil Pechanec, jenž byl zhruba před rokem propuštěný po třinácti letech na svobodu z věznice, kde si odpykával trest za rasově motivovanou vraždu.

Do Fabriky dorazil i aktivista bojují proti islámu Martin Duben. Ten dokonce absolvoval všechny štace v kraji, kam tentokrát mířila prezidentská kolona. „Před dvaceti lety jsem zažil, jak vypadá plíživá islamizace a už nikdy nechci vidět obřezané devítileté nevěsty. Právě s tím jdu dnes za prezidentem," připomněl Duben téma migrantů, k dotazu už se však v sále Fabriky nedostal. Ještě předtím si ho pečlivě zkontrolovala prezidentská ochranka. „Mým cílem je to, aby i lidé z celého Pardubického kraje přijeli 17. listopadu na demonstraci na Hrad," zdůvodnil svou návštěvu také ve Svitavách.

Potom už se Zeman mohl spolehnout na enklávu svých přívrženců. „Jste ten nejlepší prezident, jakého jsme mohli mít," rozpovídal se muž v sálu Fabriky. Podobnými formulemi ho právě po výstupu s trenkami bránili i další lidé, kteří si přinesli i zelené karty, jeden muž dokonce vyrobil zelené srdíčko s iniciálami TGM a ZM, kde Zemana přirovnává k podobnému formátu státníka, jakým byl i první československý prezident Tomáš Garigue Masaryk.

„Já už jsem zažil hodně prezidentů a Zeman je mezi těmi nejlepšími. Nepamatuji, že by jiní prezidenti tak často jezdili po krajích," dodal Zdeněk Chaloupka ze Svitav. Mávání červený trenýrkami proto neschvaloval. „Jednou je to hlava státu a to by se mělo každopádně ctít," dodal muž. Navzdory řadě výhrad je prezident Zeman jinak ve Svitavách vnímaný jako kladná postava českého politického pole. „Líbí se mi na něm to, že je otevřený a nebojí se říct svůj názor i navzdory tomu, že ostatní říkají něco jiného. V řadě věcí ho vnímám pozitivně, ale nelíbí se mi jeho vulgární vyjadřování. Nemám to ráda," řekla paní Alena. Zeman na svém místě a člověkem, který by se mohl stát hybatelem důležitých témat ve městě.

A ti další si zase přejí, aby měl jeho hlas dostatečnou sílu na to na prosazování rychlého dostavění silnice R35 a obchvatu Svitav, tedy dvě dopravních žil, co městu ulehčí.

„Myslím si, že do takových věcí by se vložit mohl. Silnici R35 potřebujeme," řekl Bohumil Zeman, který se přijel na prezidenta podívat až z Lanškrouna," který si zároveň pochvaloval, že prezident myslí i na menší okresy a své návštěvy u opakuje.

„Je dobře, že se do těchto míst vrací, přijde mi to vážně dobré. Uznávám ho, je mi sympatický tím, jak vystupuje i svými názory. A jeho vulgarita? To je na názoru každého člověka," dodal. Jestli se podaří prosadit výstavbu důležitých tepen, to ukáže čas. Ale kdo mohl mít nefalšovanou radost z jeho účasti u zrodu něčeho nového, to byl ředitel INy Jan Goláň potom, co Zeman poklepal na základní kámen nového závodu. „Je to ohromná prestiž a pro nás ta nejlepší reklama. Je to velká čest pro nás i naše německé vedení," usmíval se Goláň.
Na Zemana se přišly podívat i zástupy školáků. Prezident jim předal jediné poselství: „Hlavně zdraví a dobře se učte, ať z vás jednou něco bude." Než vyrostou, v úřadu už bude sedět prezident z nové generace.