„Lidé mají výhrady, že zeleň přerůstá, ale když je deštivo, bude růst ještě rychleji a stížností přibude," odhadl vedoucí životního prostředí Marek Antoš. Při obnově nebo nové výsadbě sází jak jehličnaté, tak i listnaté stromy. „Snažíme se ale, aby byly spíše původní, například jako teď při výsadbě stromů v Parku patriotů," řekl Marek Antoš. Park dostane i nový trávník s bylinami. „Snažíme se, aby návrat k přírodě byl viditelnější a zřejmější než při výsadbě zeleně ve městě," doplnil vedoucí odboru životního prostředí. Navíc Svitavy začínají letos s úpravou zeleně v rámci projektu hrazeného Státním fondem životního prostředí. „Vysadíme tisíc osm set stromů a několik set keřů," sdělil Marek Antoš. Regeneraci zeleně bude město dělat tři roky.

V Moravské Třebové sekají zeleň někde hodně často, jinde jen občas. „Častěji sekáme plochy parkové, například kolem muzea nebo na zámku než na sídlišti kolem domů," přiznala ředitelka technických služeb Gabriela Horčíková. Ročně má město na údržbu zeleně vyčleněno čtyři a půl milionu korun. „Koncepčně se o zeleň stará ve městě zahradník. Pokud vysadíme nové stromy, je to nejčastěji lípa malolistá. U keřů dáváme přednost kvetoucím," sdělila Gabriela Horčíková.
Údržbu zeleně v Poličce, sečení trávy, hrabání listí, kácení stromů, prořezávání dřevin, ale také pletí záhonů provádí technické služby. Podle mluvčí města Naděždy Šauerové se do nich zapojují jak jejich zaměstnanci, tak i pracovníci z veřejně prospěšných prací.

Stromy v Poličce kácí obvykle na základě požadavku občanů, po vyhodnocení závažnosti důvodů a po zhodnocení stavu stromu. Pro výsadbu se snaží využívat méně vzrůstné druhy. Nepředstavují bezpečnostní riziko. Menší stromy ani neomezují obyvatele. „Jsou to například některé kultivary lip a smrků, popřípadě muchovníky, hlohy a jilmy," sdělila mluvčí Poličky Naděžda Šauerová. Náklady na zeleň vychází ročně na 3,4 milionu korun. K tomu je nutné přičíst tři sta tisíc na výsadbu dřevin a květinovou výzdobu a mzdu zaměstnanců veřejně prospěšných prací hrazenou z dotace. Technické služby mají i zahradníka, který má k ruce dva pomocníky.

(ap, kk)