Toto výjimečně nádherné podzimní počasí bylo určitě pro mnohé z nás, co mají zahrádky, ve znamení sklizně úrody všeho druhu.

A tak trháme jablíčka, hrušky, sbíráme a sušíme vlašské ořechy, plníme škopíčky kvasem na slivovici, mezitím zkrátíme trávník, nasadíme vřesy, vydolujeme mrkev z pole, provedeme podzimní výzdobu, která je díky okrasným dýním úžasná… Zkrátka a dobře, je toho opravdu spousta a každý zahrádkář mi dá jistě za pravdu, že se nenudí.

A taky je potřeba myslet na to, co s úrodou provedeme. Zavařujeme, mrazíme, nosíme do sklepa, sušíme v sušičce.

Mně se letos podařilo „ukořistit” potřebné množství švestek na domácí povidla. Posílám recept všem čtenářům, kteří touží mít dokonalou náplň do koláčků, knedlíků, buchet a dalších dobrot.

Kupovaná povidla nejsou špatná, ale často, i když je zahustíme, tečou. A to určitě žádnou hospodyňku nepotěší, když připravuje koláčky na svatbu, pouť nebo posvícení. Na vesnicích za časů našich babiček se povidla vařila ve velkých kotlích. Tento neodmyslitelný podzimní proces trval několik dnů. A v zimě pak bylo co namazat nejen na chleba, ale i lívance nebo na plotně pečené, bramborové placky.

Domácí švestková povidla

3,75 kg zralých odpeckovaných švestek pomeleme na masovém mlýnku. Dáme do hlubšího pekáče s vyšším okrajem a přidáme 0,25 litru octa a 0,75 kg krystalového cukru. Vše řádně promícháme, zakryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu 24 hodin stát.

Pekáč přikryjeme druhým a vložíme do předehřáté trouby. Ano, čtete správně, hmotu pečeme při 150 stupních, občas promícháme. Pozor na připálení! Délka pečení závisí na kvalitě švestek. Pokud jsou vodnaté, pečeme déle, přezrálé méně a taky jak nám peče trouba. Průměrná doba je čtyři až pět hodin. Zdá se vám to dlouho? Výsledek však stojí opravdu za to.

Povidla jsou hotová, když při míchání za vařečkou zůstává stopa, po kusech odpadávají od vařečky a mají tmavou hnědočernou barvu. Horké plníme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, nezavařujeme, nekazí se.

Škoda jen, že s tímto receptem, vám nemohu poslat tu přenádhernou povidlovou vůni, linoucí se z kuchyně po naší chaloupce a oknem až na náves…

JANA ŠVUBOVÁ, Vranová Lhota