Původní projektová cena byla 25 milionů korun. Ve výběrovém řízení se však vyšplhala až na 37 milionů. Ve veřejné soutěži uspěla svitavská stavební firma Hikele, která v loňském roce stavěla novou sportovní halu a šatny. Dotace z ministerstva ve výši 17 milionů korun pokryje, oproti původním šedesáti procentům, necelou polovinu nákladů na stavbu.

Navýšenou cenu zastřešení schválili ve čtvrtek hlasy všech šestnácti přítomných na mimořádném zasedání svitavští zastupitelé. Smlouvu se zhotovitelem musí město podepsat nejpozději do konce srpna, jinak by o dotaci přišlo.

Podle místostarosty Pavla Čížka je nárůst ceny zastřešení způsoben boomem na stavebním trhu a všeobecným navýšením cen stavebních prací. Doba, kdy se firmy o zakázky přetahovaly a vysoutěžené ceny ve výběrových řízeních dosahovaly sedmdesáti i méně procent projektových cen jsou dávno pryč.

„V rozpočtu města bylo na zastřešení počítáno s pětadvaceti miliony korun včetně dotace. Byli jsme rádi, že se nějaké firmy přihlásily, jinak jsme přišli o dotaci,“ vysvětlil místostarosta Pavel Čížek.

Stavební práce by se měly začít už letos v září. Nové zastřešení by mohlo být hotové v srpnu příštího roku. Zimní stadion neslouží jen ledním hokejistům. Mimo sezonu jej využívají také hokejbalisté.

Vizualizace zastřešení zimního stadionu ve Svitavách.
Zimní stadion dostane novou střechu