Riziko hrozí především těm, kteří jsou alergičtí na prach nebo pyl, starým osobám a dětem. „Stupňů alergické reakce je několik, od prostého zarudnutí, otok, kopřivky až po dušení a ztrátu vědomí,“ informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Při těch nejlehčích stačí postižené místo chladit a potřít Fenistilem, pomoci může i domácí medicína jako ocet nebo cibule. Ty vážnější se nesmí podcenit, nejnebezpečnější je anafylaktický šok, který může ohrozit život. „Projeví se celkovým otokem, dušností, kašlem, sklonem ke kolapsu až úplnou mdlobou a může vést až ke smrti,“ řekl pediatr a alergolog z Pardubické nemocnice Jiří Belej.

Pokud člověk po kontaktu s hmyzem hůře dýchá nebo se cítí slabý a má závrať, měl by ihned volat na linku 155. Ročně zdravotníci v Pardubickém kraji vyjíždějí až k 15 pacientům se závažnou reakcí. „Pokud jsme svědky dušení, postiženého dáme do poloměru, aby se nenamáhal, a pokud dojde následně k bezvědomí se ztrátou dechové aktivity, začínáme pacienta resuscitovat,“ uvedl Malý.

Hmyz zaměstnává i hasiče, kteří k jeho odstranění jen v posledním květnovém víkendu vyjížděli hned dvanáctkrát. Lidé čím dál častěji ohlašují výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol nebo nemocnic. Hasiči ale nastupují pouze, pokud jsou lidé v ohrožení života.

„V ostatních případech dávají přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není úkolem hasičů, provádějí ji soukromé firmy,“ vysvětlila mluvčí hasičů Vendula Horáková.