Plánované opravy naší nejstarší dálnice D1 začnou sice až devátého května, ale řada řidičů, především nákladních aut, se jí vyhýbá už dnes. Volí raději pomalejší a delší jízdu po silnici I/35. Moc si ale nepomohou. I na pětatřicítce se totiž opravuje.

Opravy u tunelu

„U Moravské Třebové pod tunelem Hřebeč opravujeme most přes údolní estakádu," vysvětluje Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Tunel je proto v jednom směru zavřený a řidiči musí směrem od Olomouce přes kopec po staré silnici.

Kolony kamionů

Kolony se ale tvoří po celé trase pětatřicítky. Někteří řidiči náklaďáků jí přesto dávají přednost před dálnicí. „Jezdím mezi Čechami a Moravou dost často, ale raději jedu po pětatřicítce. Na dálnici provoz většinou brzdí nehody a její povrch je špatný," popisuje důvody šofér kamionu Marian Vávra z Ostravy. D1 se už teď vyhýbá i řidič Petr Svoboda z Přerova. „Pětatřicítka je pro mě přijatelnější a to nejen kvůli tomu, že tady nemusím platit mýtné. Někdy je tady provoz plynulejší než po dálnici, i když se tady často tvoří kolony," konstatuje řidič Svoboda. Někteří šoféři si ale vybírat nemohou. Jízdu do druhé nejfrekventovanější spojnici mezi Čechami a Moravou mají nařízenou. „Kvůli mýtnému musím po pětatřicítce. Je to pomalejší, ale mám to nařízené od vedoucího, protože tady neplatím mýtné," přiznává Moravák František Peterka.

Úplná uzavírka

A příští měsíc bude provoz na I/35 ještě pomalejší. Silničáři úsek mezi Svitavami a Moravskou Třebovou zcela uzavřou. Měnit budou kabelový žlab. „Když musíte touto silnici denně dojíždět do práce, je to otravné. Provoz je pomalý, blokují ho kamiony. Nechápu, proč nemohou jezdit po D1," říká nespokojený Svitavák Karel Musil.

Kamionů v posledních dnech na pětatřicítce každým dnem přibývá. Někteří řidiči se kvůli avizovaným opravám začali D jedničce už vyhýbat. Všimla si toho také svitavská policie.

Policie na I/35

„Počítáme, že budeme provoz na silnici přes náš okres monitorovat a kontrolovat řidiče častěji, a to nejen kvůli dodržování rychlosti," sdělil ředitel svitavské policie Jaroslav Krůl. Takže dobrá rada, jak se vyhnout kolonám na pětatřicítce zní: Pokud nemusíte právě po ní, zvolte jinou, méně přetíženou silnici.