Většina maturantů pilně tento týden dohání učivo, které v průběhu čtyř let studia tak trochu odflákli nebo si ho opakují. Studenti oboru hotelnictví při integrované škole v Moravské Třebové museli ale tento týden do kuchyně a vařit. Tak totiž vypadá jejich praktická maturitní zkouška.

Ve školní kuchyni to voní, ale obědy se tady nevaří. To studentky skládají praktickou maturitu. „Připravila jsem vepřovou panenku ve slaninovém kabátku s červenou cibulkou a k tomu restované brambory," říká Lucie Pechová. Její spolužačka Lucie Zavoralová nachystala filet z lososa s koprem. Z vaření studentky nemají takové nervy jako ze státní maturity, která je čeká příští týden. „Na praktickou část mohli studenti trénovat, protože přesně věděli, co budou dělat. Státní část zkoušky, tam jsou testy vždycky velkou neznámou," uvedl Libor Čáp, zástupce ředitele integrované školy.

Chutná?

Pokrmy, které žáci připravili, ochutnali nejen učitelé, ale také jejich rodiče a pozvaní hosté. „Zatím jsme si tento týden moc dobře pochutnali. Mně nejvíce chutnalo na větším rautu, kde mě zaujaly koláčky plněné banánem a karamelem," dodal Libor Čáp. Na Lucii Zavoralovou se přišli podívat její rodiče. „Jsou to pěkné nervy. Ale spíše máme obavy ze státní maturity. Dcera ještě práci nemá, sice doma občas také vaří, ale určitě chce pokračovat ve studiu na vysoké škole," říkají rodiče maturantky Lucie.

Kromě vaření ale zkouška zahrnuje také obsluhu a přípravu třeba slavnostní tabule. „Máme ale také ekonomické předměty," dodává Lucie Zavoralová. Podle její spolužačky Lucie Pechové je dobré, že škola není jen o vaření, i když je to jeden z hlavních předmětů. „Můžeme také cestovat," podotýká maturantka v oboru hotelnictví.

Příští týden začínají státní maturity. Studenty čekají testy a také ústní zkoušky.

(ik, ap)