Dvaašedesát vybraných žáků 9. tříd ze šestnácti základních škol svitavského okresu se podívalo nejen do střední zdravotnické školy, ale zavítali i do nemocnice a na stanoviště záchranné služby. Jde o obdobu projektu TECHNOhrátky, který zve žáky do technicky zaměřených škol.

PERSPEKTIVNÍ POVOLÁNÍ

Ve středu nešlo jen o pouhou formální návštěvu. Na všech stanovištích byly pro skupiny žáků připraveny úkoly. Vyzkoušeli si, jak správně přivolat první pomoc nebo práci s chirurgickými nástroji. „Velice se jim dařilo při správném umísťování kostí v lidském těle a zaujalo je také baňkování, moderní metoda na uvolnění měkkých tkání,“ chválil žáky manažer projektu Vladimír Zemánek.

Při slavnostním zahájení vystoupili zástupci zdravotnické školy, nemocnice, záchranné služby, Pardubického kraje, ale i úřadu práce. Připomněli, že absolventi zdravotnických škol nemají problém s uplatněním na trhu práce. „S tímto oborem nemáme nic společného. Zdravotnický personál v databázi uchazečů o práci není,“ řekl Jan Tesař, ředitel Úřadu práce ve Svitavách.

SLADKÁ ODMĚNA

Za projevené znalosti obdržely nejúspěšnější týmy sladkou odměnu v podobě dortů. V kategorii manuálních činností zvítězilo družstvo „zelených“ složené ze žáků škol z Bystrého, Pomezí a Poličky. Nejlepší znalosti ve vědomostním kvízu projevili „žlutí“, kteří měli v sestavě žáky z Brněnce a Vítějevsi. „Je to vyšší úroveň spolupráce nejen s nemocnicí, ale i se záchrannou zdravotnickou službou. Díky ní se mohli žáci podívat na tato zařízení z jiného pohledu než jako pacienti. Viděli, že mohou lidem pomoci, a to je to nejdůležitější. Je naší ambicí dlouhodobě nabízet zdravotnický obor a zdůraznit jeho význam,“ zhodnotil akci krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.