Někteří lidé jsou přesvědčení, že houby letos vůbec nerostou. Postesknou si, že by si dali houbovou smaženici, guláš nebo jinou pochoutku. Nemají ale štěstí a z lesů se vracejí s nepořízenou. Stanislav Schaffer má se sbíráním hub jinou zkušenost. Za posledních pár dní byl v lese třikrát a pokaždé jich donesl doslova ranec. Svěřil se, že středně velký košík dokáže naplnit za necelou hodinu, někdy hodinu a půl. „Houby domů vždycky donesu. Znám ta správná místečka, kde rostou," řekl houbař. Má prozkoumané lesy na Svitavsku. „Jezdím do lesů u Rohozné, u Mikulče i u Čisté," uvedl Stanislav Schaffer. Přesné lokality nám ale raději nesdělil.

Houby rád sbírá, ale také je dokáže zpracovat. Na teplé dobroty z čerstvých hub si příliš nepotrpí. „Některé zavařím, ale většinou z nich udělám čalamádu," popisoval houbař. Z nasušených hub připravuje také speciální houbový prášek, který se hodí na vylepšení různých pokrmů. „Do omáčky pak stačí přidat třeba lžičku a to je pochoutka. Jídlo pak dostane jiné aroma i chuť," poznamenal Stanislav Schaffer.