Podle původního harmonogramu má stavba, která vyjde až na dvě stě padesát milionů korun, dva roky zpoždění. Některé přípojky k domům se stihnou zapojit letos, část domácností se připojí až příští rok.

„Od dubna bychom měli začít propojovat části, které jsou hotové, Sušice, Nádražní ulice a ulice Anenské údolí. Zbytek, co zbývá ještě dodělat letos, napojíme v příštím roce," sdělil místostarosta města Václav Mačát.

Nečekané problémy

V Udánkách a Boršově zbývají dokončit ještě v některých částech stavební práce. Na novou kanalizaci se má napojit asi pět set domácností. Aby lidé nemuseli obcházet úřady, radnice jim dokumenty vyřídila. Nepřipojí se asi jen jednotlivci. „Odkanalizováním okrajových částí města tak stoupne i atraktivnost stavebních parcel v těchto lokalitách," tvrdil moravskotřebovský místostarosta. „Lidé měli komfortní servis, vyřizovali jsme jim povolení, aby se tím nemuseli zaobírat. Zdá se, že naše strategie byla úspěšná," řekl vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Kanalizace měla být hotová už v roce 2012. Harmonogram stavební firma nedodržela. „V Udánkách dělníci narazili na zvodnatělé písky, které stavbu zkomplikovaly a projektant navrhl nové řešení," zdůvodnil pozdržení stavby Karel Musil z odboru rozvoje města. Nečekané problémy se objevily i v Boršově. „Tam jsme narazili na skalní podloží. To si vyžádalo také úpravu projektu," doplnil Karel Musil. Na konci loňského roku byli lidé z Boršova rozčílení, kolem domů měli rozkopané ulice a netekla voda. „Bylo to trochu chaotické, do toho přišla havárie vody. Potrubí se muselo rozkopat na více místech. Situace byla kritická, lidé byli právem nervózní," uvedl místostarosta Mačát.

Stavební práce by podle odhadů města měly stát dvě stě třicet milionů korun, dvacet milionů korun má radnice rezervu, což je u takto drahých projektů obvyklé. Státní a evropské dotace tvoří sedmdesát pět procent uznatelných nákladů. Nákladné projekty i snižující se spotřeba vody ovlivňují cenu vodného a stočného ve městě. Ještě v roce 2005 město počítalo, že spotřeba vody bude 1,1 milionu metrů krychlových ročně, do současnosti klesla na 750.000 metrů krychlových.

Za vodné a stočné letos domácnosti v Moravské Třebové platí 84,20 koruny za metr krychlový. Cena je vyšší než Pardubicích, kde lidé od nového roku platí 80 korun za metr krychlový, v Litomyšli dokonce jen 52 korun.

(ap, čtk)