Dělníci s bagry a nakladači odstraňují ze dna nánosy zeminy.

V posledních dnech se po dně nádrže, která běžně slouží pro zadržování srážkové vody,  prohánějí dělníci s technikou. „S odstraňováním zeminy jsme začali od přehrady. Postupně jí odtěžíme víc jak dvacet tisíc kubíků," uvedl Jaroslav Čížek, provozní technik z Povodí Moravy, které je správcem. V některých částech musí odbagrovat až metrové nánosy hlíny, které jsou naplavené většinou z okolních  polí. Prohloubením se zvýší retenční kapacita nádrže a tedy i její schopnost zadržovat přívalovou vodu.

Až dělníci vodní dílo vyčistí, přijde na řadu oprava přepadu a části hráze. Je poškozená. „Je staticky narušená. Hrozilo nebezpečí, že při větším přívalu srážek by mohl tlak vody hráz odnést," upřesnil provozní technik. Podle starosty Moravské Třebové Miloše Izáka kdyby se hráz protrhla, voda by zaplavila ulice na okraji města, které jsou pod úrovní hráze.

Před časem se upuštěním vody snížila přepadová hrana nádrže o víc jak dva metry. „Kdyby přišla velká voda, aby nezpůsobila velké škody, ale aby odtekla," vysvětlil Jaroslav Čížek. Dnes je nádrž vypuštěná celá. Část vodního díla už je upravená. Podle technika zbývá hlínu odtěžit ještě z víc jak poloviny plochy. Pracovníci Povodí Moravy zeminu hromadí na břehu nádrže. Využijí ji při opravách hráze a údržbě vodních toků. Bagrování potrvá několik měsíců. Pak přijde na řadu oprava hráze

Na počátku prací komplikovalo dělníkům práci deštivé počasí. Několik dní pršelo a dno nádrže se proměnilo v houbu. Museli jej tedy nejdříve odvodnit, protože technika se do bahna bořila.

Odstranění usazenin ze dna díla na řece Třebůvce bude trvat několik měsíců. Záleží ale na tom, jak příznivé bude počasí. Povodí Moravy za tento zásah zaplatí jedenáct milionů korun. Oprava hráze vyjde na dalších dvacet. Příští rok po jarním tání už by měla být nádrž opět plná vody.