„Je to prozatím částečný odvoz, protože se nejedná o veškerou munici dané společnosti. Ale je vidět, že Květná sehrála svou úlohu, kterou měla. Stala se skladem pro období, kdy jednotliví nájemci z Vrbětic neměli kde uskladnit svůj materiál nebo to nebylo povoleno ze strany dohlížejících orgánů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Odvoz munice probíhá od včerejška (29.8.). Starosta obce Petr Škvařil o tom byl informován jen krátce před tím. „Byla to rychlá akce. Dozvěděl jsem se to teprve v pondělí odpoledne, že se bude munice odvážet. Informaci jsme dostali z bezpečnostní rady kraje,“ popisuje Petr Škvařil. 

Munici odváží komerční dopravce bez policejního doprovodu. Policie podle starosty pouze doprovází kamiony k výjezdu z areálu. „Údajně mají nasmlouvanou nějakou ochranku, která se k nim připojuje někde u Poličky,“ dodává Petr Škvařil. 

Denně se na cestu vypraví tři dvacetitunové kamiony. Přesuny nebezpečného materiálu mají trvat do zítřka (31. srpna). „Vozí se to někam k Táboru, do Drahonic. Údajně do konce září, i když to je aktuálně zpochybněno, nebo snad do konce října mají odvést všechno, co přivezli z Vrbětic,“ upřesňuje starosta.

Potvrzuje to i správce areálu Vojtěch Pražan. „Bude se odvážet tento týden, jak dlouho nevím. Mělo by to být do konce září. Společnost IMEX Group, která tady má uloženou munici si najímá nějakou firmu, která to odváží. Policie střeží areál a kontroluje, jestli to odpovídá bezpečnostním předpisům ohledně převozu. Kam se to vozí nevím, to je věc firmy. Včera a dnes je to po třech kamionech. Firma deklarovala, že to bude do konce září pryč. Budeme tomu snad věřit,“ říká Vojtěch Pražan. 

Od 1. ledna se z areálu oficiálně stane zařízení ministerstva obrany. „Zatím je to v režimu ministerstva obrany a ministerstva vnitra. Bude tam vojenský režim, o který usilujeme. Vojenský útvar už je zřízený, teď musí počkat, až se veškerá minuce vyveze,“ objasňuje starosta Květné Petr Škvařil.

Podle hejtmana Martina Netolického sklad v Květné splnil a plní svůj úkol. „Nepředpokládám, že by jeho existence byla ohrožena tak jako před několika lety. Naopak, že se s Květnou počítá v rámci celého systému v České republice. Pro nás jsou akceptovatelné obě dvě formy, ať už to bude záložní sklad pro integrovaný záchranný systém nebo pro armádu. Je evidentní, že bude dostatečně střežen a zabezpečen, protože to garantuje stát a ten si určitě po Vrběticích nemůže dovolit žádné excesy. Pro nás jsou akceptovatelné obě varianty, ať bude objekt hlídán vojenskou policií či policií ČR, protože areál je dostatečně zabezpečený a v rámci úprav byl vybaven novým zabezpečovacím zařízením,“ dodává ještě hejtman Martin Netolický.