Regionální operační program Severovýchod (ROP) na projekty v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji právě proplatil 15 miliard korun. K proplacení ještě zbývají tři miliardy korun. Podporu v rámci programovacího období let 2007 až 2013 získalo přes 700 projektů. Řada z nich se ještě buduje a hotové musejí být nejpozději do konce letošního roku.

Hranice proplacených 15 miliard korun byla překonána uhrazením více než 26 milionů korun na dokončený multioborový pavilon krajské nemocnice v Pardubicích.

Nové prostory pro stomatologickou lékařskou službu první pomoci, oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie, oddělení nemocí plicních a tuberkulózy a infekční oddělení už opanovali lékaři a pacienti.
„Když se podíváme na stav nemocničních budov před pěti lety a nyní, tak každému musí být na první pohled jasné, jaký pokrok jsme učinili. Otevření multioborového pavilonu je však jen začátkem," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V letošním roce bylo v Pardubickém kraji prozatím proplaceno z ROP Severovýchod bezmála 119 milionů korun, na schválené projekty je ještě přislíbeno více než 1,4 miliardy korun. V Královéhradeckém kraji přišlo letos na účty příjemců přes 150 milionů a přislíbeno v kraji ještě mají více než 852 milionů. V Libereckém kraji ROP Severovýchod do konce dubna proplatil 174 milionů korun a ještě má proplatit přes jednu miliardu.
„Celá řada projektů je stále v realizaci, dokončeny musejí být v polovině roku, nejdéle pak do konce prosince. Letošní rok je totiž v čerpání finančních prostředků tím posledním," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady Severovýchod Silvie Špryňarová.

Poslední peníze půjdou podle mluvčí ROP především do oprav silnic.

(kim, čtk)