Pro květenský areál byla tehdejší událost štěstím v neštěstí. Odepisovaný areál tak totiž našel nové využití a místní si udrželi práci. S dalším fungováním areálu se navíc počítá i nadále.

„V areálu bude od 1. ledna 2019 vytvořen vojenský útvar, který zajistí jeho další chod. Navíc jsou zde plánovány další investice do modernizace zabezpečení,“ uvedl ve čtvrtek hejtman Martin Netolický. „Tři sklady budou rezervovány pro integrovaný záchranný systém jako volná kapacita a pohotovostní sklady v nezbytných případech. Stát tak bude mít plně funkční a moderní sklad, který se po výbuchu ve Vrběticích osvědčil a svoji roli maximálním způsobem splnil,“ dodal.

Práci by si mělo udržet 29 zdejších zaměstnanců. „Má to být klasický armádní muniční sklad a podle slibu armády lidé o práci nepřijdou,“ řekl vedoucí areálu Vojtěch Pražan.

Tuny munice

Uskladněná munice patřila ostravské firmě Imex Group a původně měla být kompletně odvezena už v roce 2015. Nakonec však bylo postupné vyskladňování mnohem pomalejší. Například při nedávném odvozu odsud byly denně vypravovány tři dvacetitunové kamiony. Firma Eruca Technologies, bývalá Bochemie, svůj materiál z Květné odvezla již dříve.

Muniční sklad v Květné by bez incidentu ve Vrběticích nejspíš již dávno neexistoval. Poslední vojáci odsud odešli v roce 2013 a poté se ho armáda snažila neúspěšně prodat. Pak se sklad náhle hodil pro přechodné uskladnění munice z Vrbětic. Armáda kvůli tomu zprovoznila 20 z 32 zdejších skladů.

Rekonstrukce Růžové ulice v Jevíčku
Rekonstrukce se protáhla, radnice ale miliony za prodlení vymáhat nebude.