Různé silově - vytrvalostní závody jsou v poslední době jedním z populárních sportů. Jména Spartarn nebo Predator race nejsou mezi sportovci i širokou veřejností neznámým pojmem. Teď se do toho ale může přidat i štěkot. V České republice se totiž zanedlouho poběží první ročník Hard dog race. Kromě lidských závodníků tady vstupuje do hry i nejstarší přítel člověka - pes.

600 běžců

Jak už úvod napovídá - půjde o vytrvalostní běh těžkým terénem, kterého se účastní jak člověk, tak jeho čtyřnohý společník. Oba mají stejnou trať i překážky. Absolvovat je musí spolu, i když psům se smí pomáhat.

„Již teď je přihlášeno téměř šest stovek účastníků. Je to docela dost, v Maďarsku první ročník běželo nějakých sedmdesát lidí,“ říká za organizační tým Edita Přikrylová. Termín pro přihlašování běží až do 8. září a přihlášení bude možné i na místě.

Co závodníky na trati čeká?
Závod Hard dog race má cíl spojit vytrvalostní silový závod člověka a psa. V září má v České republice premiéru. Účastníků už se přihlásilo přes šest stovek.

I bez přípravy

„Závodníci musí u veterinární prohlídky doložit očkování a odčervení zvířete. Zde také případně eliminujeme případné agresivní psy. Dále běžcům doporučujeme postroj a vodítko s amortizérem. Je dobré, když závodníci již mají nějakou průpravu, nicméně zvládnutelné je to i takzvaně i z gauče bez speciální přípravy. Každopádně je na každém závodníkovi, aby odhadl nejen svoje možnosti, ale i svého psího parťáka,“ říká jedna z organizátorek Edita Přikrylová.

Zatím mírná trať

Tratě psích závodů se dělí do obtížnostních úrovní. „Pro tento závod, když jde o první ročník, zatím otevíráme jen nejsnazší variantu zvanou Base, kterou lze v ostém tempu zdolat i do patnácti minut,“ dodává Edita Přikrylová.

Závod ve světě už například absolvovatl i pouze třínohý pes.

Původní myšlenka se skutečně odvíjí od výše zmíněných lidských vytrvalostních překážkových běhů. V Maďarsku si ale jeden jejich účastní, Andráš Púza, bývalý voják a psovod řekl, že nemusí přeci běhat sám a vznikl tento závod.

Vizualizace nové nemocnice následné péče. Jedná se o jeden z prvních návrhů. Momentálně probíhají úpravy podle posledního jednání pracovního týmu.
Nemocnici v Moravské Třebové dokončí v roce 2021