Majitel rodinného domuo zastavěné ploše 120 metrů čtverečních v Nedošíně ročně platil pětistovku, nově to jsou téměř dva tisíce korun. Lidé jsou naštvaní. „Dojít z Nedošína do Litomyšle trvá 45 minut. To není stejná obec. MHD večer a o víkendech nejezdí. Spousta domů pořád nemá kanalizaci a několik domů ji ani nechtělo. Lidé si postavili čističku a k připojení byli donuceni. Nejedná se o stejnou občanskou vybavenost. Nemáme tu školu, školku nebo obchod. Za vším do Litomyšle musíme dojíždět,“ stěžoval si Tomáš Suchý z Nedošína.

Opravy majetku

Do městské kasy díky vyšší dani přibylo deset milionů korun. Už vloni radnice slíbila, že peníze využije na opravu městského majetku. Podle starosty Daniela Brýdla má Litomyšl majetek za 2,5 miliardy a měla by do jeho údržby dávat 70 milionů korun ročně. Letos se jim podařilo dát na opravy 50 milionů a s tím jim pomohly i peníze z daně z nemovitosti. „Deset milionů korun použijeme na nutné opravy střechy tenisové haly. Peníze půjdou na zlepšení infrastruktury autokempu Primátor a výměnu oken na třetí základní škole,“ uvedl starosta Brýdl.

Kamion se štěrkem začal hořet
Kamion se štěrkem začal hořet

Mezi největší projekty patří obnova autokempu Primátor. „Chceme, aby kemp vypadal jako v 21. století. Dojde na položení nového vodovodu, kanalizace a rozvodů elektřiny za pět milionů. V areálu počítáme s terénními úpravami pro stanoviště a parking karavanů,“ přiblížil Brýdl. Město investuje do sportovního vyžití a nutné jsou opravy škol. „Stejně chceme postupovat i v příštím roce,“ dodal Brýdl.

Nemalé peníze půjdou na úpravy kanalizace, čtyři miliony na obnovu chodníků a veřejné osvětlení. „Plníme slib a celá částka z daní jde do oprav našeho majetku,“ podotkl starosta.

V letošním rozpočtu vedení města vyčlenilo také jeden milion korun na likvidaci starých hydrogeologických vrtů v okolí města, které by v budoucnu mohly negativně ovlivnit čistotu podzemních vod.