Nová sezona se blíží a na hradě Svojanov se nenudí. Probíhá úklid a údržba, v paláci pracují i malíři pokojů. Hrad otevře brány mezi prvními v zemi, a to už 29. února.

„V hradním paláci pracují malíři, kteří dekorují strop ve vstupní hale. Malířské dekorace se tam nedochovaly, takže nevíme, jakou výzdobu místnost přesně měla. Držíme se historických vzorů. Jde o rekonstrukci, jak asi výmalba mohla vypadat,“ vysvětlil kastelán Svojanova Miloš Dempír.

Relax na štaflích

Výmalba je už několik sezon v rukou malíře pokojů Pavla Konečného ze Svitav a jeho party. „Je to specifická práce, musí se vše dobře promyslet. Na ornamenty máme šablony, ostatní se dokresluje. Šablony se vyrábí nebo kupují, něco máme z dřívější doby. Ještě během učení jsme si je vyřezávali. Inspirujeme se v ostatních pokojích, aby to bylo stylově podobné,“ přiblížil práci Konečný.

Karel Zeman
Litomyšlská galerie připomíná Karla Zemana

V hale už pracují měsíc, ale ještě nemají vše doladěné. Výmalbu tvoří barevné rámy, které stylem připomínají vzory z druhé poloviny 19. století.

Svitavský malíř pokojů má za sebou několik prací na památkách. Mimo jiné obnovoval malby v kostele v Žamberku a v Havlíčkově Brodě. Zkušenosti získal už během vyučení. „Mistři s námi tenkrát jezdili po památkách, zkoušeli jsme si takové rekonstrukce,“ popsal Konečný.

Přiznal, že je to úplně jiná práce než běžné vymalování bytu, které dnes podle něj zvládne každý a nemusí ani znát řemeslo. Stačí namíchat a natřít. „Práce na hradě je pro mne relax. Odpočinu si tady,“ dodal.

Jejich práce by měla podle kastelána Dempíra vydržet třeba sto let, než bude potřeba další obnova.

Nová sezona na hradě Svojanov začne o víkendu 29. února a 1. března. Hrad letos slaví 110 let od zakoupení městem Polička.

Ilustrační fotografie.
Stát dává miliardy na vlaky pro důchodce a města musí šetřit na domovy,