Převážně to byli kapři, ale v kádích se mrskali také tolstolobici, líni, amuři, candáti i štiky. Odborníci tvrdí, že krize postihla i rybáře. Snížil se odbyt ryb.

Ředitel litomyšlského rybářství Oldřich Holcman tvrdí, že výlovky jsou průměrné. „Je to dáno chladným jarem. Navíc v létě přišly povodně, které vypláchly vodu v rybnících. To mělo negativní dopad na přirozený přírůstek ryb. Přesto je jich dostatek,“ vysvětlil ředitel. Cena vánočních kaprů zůstane podle něho na stejné úrovni jako v minulém roce. V litomyšlském rybářství lidé nakoupí tradičního šupináče první třídy zhruba za sedmdesát tři korun za kilogram. „Ekonomickou krizi jsme pocítili i my. Snížil se odbyt ryb, protože klesla kupní síla obyvatel. Bez ryby, i když je to kvalitní a dietní maso, mohou prostě žít,“ dodal Holcman.

Ryba nechybí na stole v rodině Jiřího Kvapila. „Kapr je sice dražší než vepřové maso, ale zvykli jsme si alespoň jednou měsíčně ho kupovat. Přes týden si dáme i zavináče nebo jiné výrobky z ryb. Učíme to také naše děti,“ řekl Kvapil.

Rybáři převezli výlovek do sádek na vyčištění. Prodej začne několik dní před svátky.