O tom, že mají producenti mléka na Svitavsku dlouhodobé problémy, jsme čtenáře již informovali. Zemědělci prodávají mléko pod výrobními náklady. Ještě před měsícem se cena za jeden litr pohybovala kolem 7,30 korun. Tato cena je však v současnosti pro některé zemědělce ještě nižší.

„Dá se říct, že situace je čím dál horší, ceny mléka padají. Řada podniků prodává litr za méně než sedm korun. Což je likvidační, protože náklady se u těch nejlepších chovatelů pohybují mezi 8 a 8,50 korunami za litr," uvedl Josef Gracias z Agrární komory Svitavy.

Denně tak necelá šedesátka chovatelů skotu na Svitavsku ztratí statisíce korun. Produkce mléka v okrese je totiž asi 200 000 litrů za den. Navíc se obávají toho, že by cena mléka mohla ještě klesat. „V minulých letech se výkupní cena mléka dostala dokonce až k šesti korunám," varoval již v létě Jiří Navrátil z podniku Agronea Polička.

Miliony z EU

O pomoci zemědělcům se jednalo v Evropské unii na začátku září. Zemědělcům má nakonec pomoci 500 milionů eur. „Česká republika by měla dostat mimořádně 11,2 milionu eur. Pokud je tento návrh Evropské komise prvním krokem, vítám ho, musí ale následovat další. Ztráty zemědělců v Unii totiž dosahují řádu miliard eur. Apeloval jsem na eurokomisaře, že je nutné nejenom poskytnout přímou pomoc zemědělcům, ale hlavně podpořit oživení trhu s mlékem a zvýšit intervenční ceny pro výkup mléka," řekl po jednání v Lucemburku ministr Marian Jurečka.

Zemědělcům by také měly pomoci vyšší zálohy na přímé platby. „Na poplach bijeme již od jara. Navíc kvůli suchému létu měli chovatelé problémy s krmivem, které musí dokupovat. Pro nás platí, že potřebujeme rychlou pomoc," dodal ke vzniklé situaci Josef Gracias.

„Chovatelé dojného skotu se v posledních měsících musí vyrovnávat s prudkým snížením výkupní ceny mléka, protože je ho na evropském trhu nadbytek. Tento stav zhoršily ruské sankce, které zastavily obchod s mléčnými výrobky mezi EU a Ruskou federací. Česká republika patří k zemím, kde se za syrové mléko platí jedna z nejnižších cen v Evropě," uvedl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.