Zdravé jídlo preferuje skoro každý druhý člověk v Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Naopak, velmi málo je v obou východočeských krajích v porovnání se zbytkem země lidí, kteří se zaměřují na velké a nezdravé porce jídel za co nejmenší útratu.

Vyplynulo to z internetového průzkumu uskutečněném na vzorku více než 10 tisíc respondentů, který provedla společnost Edenred známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant. „Zdravé jídlo ve východních Čechách volí zejména ženy, na Pardubicku je jich dokonce více než polovina. V obou východočeských krajích je ve srovnání s ostatními regiony o méně 'gurmánů', kteří milují delikatesy a za jídlo jsou ochotni utrácet hodně peněz,“ říká mluvčí společnosti Edenred Daniela Pedret.

Protikladem k východním Čechám jsou jižní a západní Čechy. „Otesánků“, kteří se rádi a často přejídají hustými polévkami, řízky a knedlíky, je tam dvakrát tolik než v našem regionu. Jako další typy strávníků průzkum odhalil tzv. pragmatiky, kteří jídlo poměřují podle poměru kvality a ceny a dále věčné dietáře, jež naopak zajímá jediné – energetická hodnota pokrmu. Poslední kategorií jsou pak vyrovnaní strávníci, kteří se snaží jíst zdravě a vyváženě.

Data z ankety slouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v tuzemských restauracích. Podle průzkumů jí každý druhý Čech více, než by měl.

Typy strávníků - graf.