Marie Pakostová ze Sebranic oslavila ve čtvrtek 104. narozeniny. Je nejstarší voličkou nejen ve svitavském okrese, ale současně také v celém Pardubickém kraji.

Marie Pakostová žije v rodině svého synovce. Ve svých 104 letech se stále trochu zajímá o dění. „Noviny už ale nečtu, ani se nedívám na televizi. Slzí mi z toho oči," řekla Marie Pakostová. Na podzim za ní dorazila volební komise s urnou, když jsme vybírali zástupce do Pardubického kraje a senátu. První kolo prezidentské volby ale stařenka vynechala. „Nebylo jí dobře. A taky nám řekla, ať si to uděláme, jak chceme," podotkla Věra Wilderová, která se o stařenku stará.

V den svých 104. narozenin se ale Marie Pakostová už cítila lépe. Možná bude dnes prezidenta volit. „Uvidím, jak se na to vyspím," poznamenala s úsměvem stařenka. Komise za ní s volební urnou přijede zřejmě dnes. Marie Pakostová se narodila za císaře pána a dnes může volit zase knížete. Zda dá hlas právě Karlu Schwarzenbergovi, stará paní ale neprozradila. Podle jejího výrazu bylo však vidět, že příjmení Schwarzenberg si docela pamatuje.

Stočtyřletá Marie Pakostová pochází z Trstěnice. Jako mladá dívka musela sloužit na statku. Vdávala se ve třiceti čtyřech letech a do důchodu šla v šedesáti. Dodnes ráda vzpomíná na staré časy.