„Zasloužili jsme si to. Naše politika byla poslední dobu taková, že jí voliči nerozuměli. Voliči vždycky neradi vidí, když je strana rozhádaná a vyřizuje si účty mezi sebou. Nejdůležitější ale je, že opatření a zákony, které jsme přijímali, byly nesmyslné. Největší chyba je, že jsme byli tři a půl roku ve vládě s Babišem a půl roku před volbami nastala smršť, kdy se tvrdilo, co je za člověka. Tak jsme s ním neměli chodit do koalice anebo jsme měli udělat rozchod dávno a ne půl roku před volbami. Každý normální člověk si řekne, že je to jenom cílené. Udělali jsme z Babiše mučedníka a on toho využil," uvádí.

Současné rozhodování vedení strany podle něj ukazuje, že se lídři nepoučili ani teď. "Po tak zdrcující porážce je normální, aby všichni rezignovali. Tím, že svolají sjezd až na duben, ukazují lidem, že jsme absolutně neakceschopní. Náprava bude velmi těžká a složitá. Jestliže půl roku říkali něco a hned po volbách naznačují, že by eventuálně šli do vlády s Babišem, ztratíme i ty voliče, kteří pro nás ještě hlasovali. To jsou fatální chyby. Jsem velmi zklamán, i když jsem žádné velké optimistické předpovědi neviděl, vůbec se občanům nedivím, takže za mě se můžu jen omluvit,“ nešetří kritikou.

"Od vedení strany jsem očekával jednoznačná, rychlá, jasná a občanům pochopitelná opatření, kterých jsem se bohužel zatím nedočkal, nicméně pevně věřím, že nakonec k tomu stávající vedení sociální demokracie bude donuceno," dodává Radko Martínek.

Sociální demokracie v letošních parlamentních volbách oproti těm před čtyřmi lety v Pardubickém kraji ztratila dvě třetiny voličů, z jednadvaceti procent se propadla na pouhých osm. Do poslanecké sněmovny se probojovala pouze jednička kandidátky Jan Chvojka.

Druhý poslanecký mandát, který v uplynulém volebním období zastával svitavský lékař Pavel Havíř, strana ztratila. Znovuzvolení nepomohl Havířovi ani o procento vyšší volební výsledek, kterého sociální demokracie dosáhla na dosud výrazně levicovém Svitavsku.