Od roku 1999 výroční cenu klubu převzalo deset osobností. Mezi nimi je mimo jiné Drahomíra Šustrová, lékař Karel Šefrna, Karel Kilián, fotograf Zdeněk Holomý, muzikant František Černý nebo František Plíva z nadace. Laureátem ceny za rok 2008 se i na návrh veřejnosti stal Vlastibor Zvinger za rozvoj atletiky ve Svitavách.

Vlastibor Zvinger se narodil v roce 1934 v Dolních Bludovicích na Frýdecku-Místecku. V roce 1938 se s rodinou odstěhoval na Brněnsko, v roce 1952 maturoval na gymnáziu v Blansku, kde hned po škole nastoupil do ČKD. Studoval nástavbu na strojní průmyslovce, získal tak druhou maturitu. „Strojařině“ pak zůstal věrný celý život. V roce 1958 se přestěhoval do Svitav, kde nastoupil do TOSu a celý život tu pracoval na různých pozicích. V letech 1964 až 1984 zastupoval Československo ve stálé strojírenské komisi RVHP.

S atletikou začal již na gymnáziu. Orientoval se na sprinty, překážky a dálku. Po příchodu do Svitav byl Vlastibor Zvinger vzhledem ke zkušenostem s atletikou pověřený vybudovat oddíl atletiky. Ten byl založen v listopadu 1958. Již v roce 1959 organizoval první atletické závody ve Svitavách. V Brně složil trenérské zkoušky. „Trénovali jsme na stadionu, v tělocvičnách, pozornost byla tehdy věnována především dětem, kterých docházelo na trénink někdy až čtyřicet. Velice rád vzpomínám na své trenérské kolegy. Zpočátku jimi byli Zdeněk Vyskočil, Antonín Kosík, Miroslav Fojt st., pak jsem spolupracoval s Jiřím Brýdlem, později s Jiřím Zámečníkem, Janem Pešlem, Josefem Markem. A bylo jich ještě více,“ říká Vlastibor Zvinger. Aktivním trenérem byl do roku 1994, tedy více než třicet pět let. Mnoho jeho svěřenců to v atletice dotáhlo daleko. Našli se i reprezentanti republiky. Nejvíce vzpomíná na Miroslava Vítkoviče, který později již jako člen oddílu v Třinci reprezentoval zemi.

Nešlo vždy jen o vedení oddílu nebo trénování. Vlastibor Zvinger se pohyboval vždy tam, kde se dělo něco kolem sportu. Podílel se na stavbě tribuny na stadionu, koupaliště i krytého bazénu. Stovky hodin odpracoval při budování areálu v Čenkovicích. Po odchodu do důchodu do roku 2002 pracoval v krytém bazénu jako plavčík, pomáhal při závodech.

Hned po příchodu do Svitav začal v roce 1959 hrát ochotnicky v Lidovém divadle. Do roku 1989 sehrál přes šedesát rolí. „Velmi mě těšilo, že jsme patřili k nejlepším souborům u nás a že jsme měli úspěchy i v zahraničí. A že jsme reprezentovali Svitavy,“ tvrdí Zvinger. Nejraději vzpomíná na účinkování ve hře B. Březovského Nebezpečný věk, kde hrál s hostujícím Martinem Růžkem. Několikrát hrál i s Karlem Hőgrem. „Miloval jsem spíš komické role, měl jsem rád improvizace, bavilo mě hrát v pohádkách,“ dodává sportovec.

Vlastibor Zvinger není běžný důchodce. Ještě dnes vypomáhá jako atletický rozhodčí, je platným členem oddílu atletiky TJ Svitavy. Spolu s manželkou miluje cyklistiku, cestování a hory. Řadu let pracoval pro cestovní kancelář jako delegát. Vypomáhá s provozem solária a sauny. „Vždycky jsem žil naplno, neuměl bych být někde stranou a zabývat se jen sám sebou,“ pronesl Vlastibor Zvinger po rozcvičce v posilovně atletického oddílu na stadionu tři dny po svých letošních 75. narozeninách.

Slavnostní předání ceny Vlastiboru Zvingrovi se uskuteční ve čtvrtek 28. května v 19 hodin v divadle Trám.

Milan Báča