„Je to svatební zámek, každoročně jich tu máme více než čtyři desítky," sdělila kastelánka zámku Zdeňka Kalová. V letošním roce si však přichystali pro snoubence, ale i širokou veřejnost, další novinku. Během víkendu 16. až 17. dubna si zde pracovníci státního zámku Litomyšl připravili společně se Zámeckou kavárnou svatební veletrh.

Ten se konal v kongresových sálech zámku a doprovázel ho bohatý program. „Dlouhodobé přípravy probíhaly od začátku roku, museli jsme oslovit vystavovatele, zajistit stánky a podobně," pověděla Zdeňka Kalová.

Celkem zde vystavovalo 32 subjektů, mezi nimiž byli zlatníci, cukráři, fotografové i půjčovny šatů. Návštěvníci mohli svatební veletrh navštívit oba dny vždy od desíti hodin dopoledne do pěti odpoledne a mohli si prohlédnout svatební šaty, dorty, fotografie nebo video, šperky včetně snubních prstenů pro novomanžele, svatební kytice, tabule výzdoby a také líčení a účesy.

Budoucí nevěsty mohly vidět, kromě těch vystavených na figurínách, i některé svatební šaty v akci, protože se uskutečnily celkem čtyři módní přehlídky na pódiu v zámeckém nádvoří. Zájemci se také mohli vydat na prohlídku tří svatebních míst a případně si jedno z nich vybrat. „Jsme tady se snoubencem, protože jsme se ještě nerozhodli, kde přesně se chceme brát. Popravdě ani ještě nevíme, jak to chceme zařídit, proto jsme tento veletrh opravdu rádi uvítali. Myslím si, že je toho tu dost a patrně si zde spousta lidí něco pro tu svou vysněnou svatbu najde. My jsme se zastavili a vybírali prsteny," sdělila jedna z účastnic veletrhu.

Po místnostech také byly k vidění šaty našich maminek a babiček, takže se lidé mohli dozvědět, co se na obřady nosilo dříve. Zajímavé byly například šaty, které vypadaly jako utvořené se záclony, nechyběly na nich ani žabky, kterými byla sukně upevněna k živůtku.

„Jsem tady se sestrou, svatbu sice letos neplánuji, ale velmi se mi líbilo ozvláštnění celé akce ukázkou šatů z minulosti," uvedla další z účastnic. Cílem nebylo pouhé podbízení zámku jako ideálního místa pro obřad snoubenců.

„Chceme nejenom prezentovat zámek jako svatební místo, ale i místní šikovné dodavatele, kteří jsou schopní zajistit obřad. Také chceme připomenout i historické události. Podle pověsti litomyšlský zámek nechal postavit Vratislav z Pernštejna pro svou manželku Marii Manrique de Lara," řekla Zdeňka Kalová.