Film Můj život s Bohuslavem Martinů se natáčel letos na jaře v Poličce a blízkém okolí. V rodném městě skladatele filmaři točili scény z jeho dětství, období let 1897 až 1905, a také závěr celého filmu, kdy po přenesení ostatků Martinů do Poličky vzniká jakási pieta na hřbitově u skladatelova hrobu.

Filmový štáb režiséra Jakuba Sommera do filmu vybral scény z poličského náměstí, od hradeb, rodnou světničku ve věži kostela svatého Jakuba, třídu B. Martinů v poličském muzeu, záběry ze hřbitova svatého Michaela nebo lesoparku Liboháj. Točilo se taky u řeky Svratky v Telecím, kde se představitel Bohuslava Martinů herec Petr Stach musel vydat do ledové vody.

Psali jsme již:

V Poličce se bude natáčet snímek o skladateli Bohuslavu Martinů.
FOTOGRAFIE: Film o Martinů natočí i v Poličce

Režisér filmu a spoluautor scénáře Jakub Sommer se pro film inspiroval stejnojmennou knihou skladatelovy manželky Charlotty. Film vznikl v České televizi v koprodukci s rakouskou televizí ORF a Nadací Bohuslava Martinů. Druhou premiéru bude mít snímek v úterý 26. října v 19 hodin ve velkém sále Tylova domu v Poličce.

Před natáčením se musel s dílem a osobností Martinů důkladně seznámit. „Hudbu Bohuslava Martinů jsem si pro sebe objevil se začátkem natáčení filmu. Překvapila mne nečekanými změnami a teď už ho poslouchám pravidelně,“ řekl při natáčení Petr Stach.

Ve filmu si navíc zahrálo více než 40 komparzistů, zejména poličských ochotníků. Roli ševcovského pomocníka „dědy“ ve věži kostela svatého Jakuba dostal poličský režisér a herec Ladislav Vrabec.

Česká televize natáčí na Poličsku film o Bohuslavu Martinů.
FOTOGALERIE, VIDEO: Bohuslav Martinů se procházel řekou v Telecím

„Myslím, že vzniklo mimořádné dílo s moderním, intelektuálním a uměleckým pojetím. Talentovaný režisér Jakub Sommer se obklopil precizním tvůrčím týmem. Natáčení v Poličce a okolí se neslo v příjemné atmosféře a i ten „nejposlednější“ komparzista měl pocit, že je ten nejdůležitější. Poličští herci byli rádi, že se mohli podílet na filmu, který oslavuje genialitu Bohuslava Martinů,“ řekla komparzistka Ellen Erbesová.