Bezstarostné dny však může překazit některá z typicky letních nemocí. Čekárny lékařů se plní i v horkém létě.

Nemocné děti

Zdravotní obtíže spojené s obdobím veder se nevyhýbají ani nejmenším dětem. „V současnosti nás nejčastěji navštěvují pacienti, které trápí průjmová onemocnění, bolesti břicha a angíny," sdělila dětská lékařka Drahoslava Stackeová ze Svitav. Někdy je však za bolestmi břicha i obyčejné prázdninové mlsání. Průjmy ale není radno podceňovat. „Dětský organismus se rychleji vysuší, což může skončit i hospitalizací," varuje  Drahoslava Stackeová.

V posledních dvou týdnech zaznamenali vyšší zájem o přípravky proti střevním onemocněním i v lékárnách. „Lidé kupují přípravky sloužící preventivně i přípravky na léčení dané situace. Zájem o preparáty souvisí i s dovolenými, na které se lidé dopředu zásobují," vysvětluje lékárnice Romana Vraspírová.

Zrádné angíny

Mnoho lidí se v létě snadno nachladí nebo dostane angínu. Právě angíny mohou v letním období překvapit i ty, kterým se přes zimu úspěšně vyhýbají. Na vině bývají vysoké teploty a horko. Během veder se tak dostatečný pitný režim stává nutností.

Při pobytu v přírodě zase hrozí setkání s nezvaným hmyzím společníkem. Zvláště opatrní by měli být lidé, kteří již v minulosti hmyzí bodnutí špatně snášeli. „Následky hmyzího štípnutí mohou být velmi nepříjemné. O léčiva na tyto komplikace je vždy velký zájem," uvedla Romana Vraspírová. Poštípaná pokožka však není jedinou možnou obtíží. Z přírody si můžeme přinést i klíště. „Minulý týden byla hlášena enormní aktivita klíšťat. S prodlužováním doby přisátí se zvyšuje riziko možné infekce. Proto je důležité po návratu domů prohlédnout pokožku," upozorňuje lékařka Drahoslava Stackeová. Zároveň vyvrací mýtus o klíšťatech vyskytujících se výhradně v lese. Klíšťata se objevují i na obyčejných trávnících.

V neposlední řadě je třeba dbát na určitá opatření i během vodních radovánek. Po koupání v bazénu je samozřejmostí osprchovat se v čisté vodě a pokožku chránit pleťovým krémem. Tyto prosté úkony zabrání možným infekcím kůže.

TEREZA KOPECKÁ