VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce v celém světě spojují vejce a bohoslužby

SVITAVY -Velikonoční svátky slaví lidé v různých zemích svými rituály. Cizinci žijící ve svitavském okrese tradice z rodné země dodržují. V Polsku se kropí vodou, v Americe hledají malovaná vejce v trávě a pravoslavní Ukrajinci slaví Velikonoce až do úterý.

9.4.2007
SDÍLEJ:

Košík s pochoutkami. Mykola Tyvodar starší vezl koš jídla na pravoslavnou mši do Lanškrouna.Foto: Deník/Iveta Nádvorníková

Pondělní výprask

V Poličce na faře žije Američanka Kati Salmons, která tu vyučuje angličtinu. Na Velikonoce zůstala v Čechách. V Americe slaví Velikonoce modlitbami. „Na mších mám nejraději hudbu. Někdy chodím na bohoslužbu ven při východu slunce. Když jsem byla malá, rodiče schovávali vejce se sladkostmi na zahradě a já je hledala. Letos mi poslali čokoládu a velikonoční cukroví poštou,“ říká Kati Salmons. Do kostela vyrazila tentokrát s českými přáteli. Vůbec netušila, co ji čeká v pondělí.


Úplně jiné Velikonoce si pamatuje z rodného Polska Dana Burešová, která se před lety přivdala do Svitav. „Chlapci chodí na pomlázku velmi brzy ráno. Dívky tahají přímo z postele a polévají je studenou vodou. Dospělí muži si o Velikonočním pondělí dopřávají hodně vodky,“ vzpomíná Dana Burešová.
Pravoslavné svátky probíhají jinak. Takové Velikonoce slaví Mikola Tivodar z Litomyšle se svými příbuznými. Do Čech přišla jeho rodina z Ukrajiny před dvanácti lety. Stejně jako čeští křesťané malují vejce, pletou pomlázku a pečou beránka.


Kněz světí pasku

Pravoslavné Velikonoce se nazývají Pascha. „Na Bílou sobotu večer jezdíme do pravoslavného kostela do Lanškrouna. S sebou vezeme košík s chlebem, solí, vejci, beránkem, zeleninou a sladkostmi. Kněz nám vysvětí pasku, což je chléb, který na svátečním stole o Velikonocích rozkrajuje hospodář všem stolovníkům. Po požití svěceného pokrmu společně s posvěceným vajíčkem je člověk celý rok chráněný od zla,“ přibližuje zvyky Ukrajinců Mikola Tivodar. Bohoslužba pro ně začíná v sobotu v devět hodin večer a končí v neděli ve tři ráno.


S mrskačkou na děvčata ale nechodí. Místo toho zajdou na mši do kostela a potom navštěvují příbuzné a známé. „Pečeme hodně cukroví, ale jíme jenom svaté pokrmy jako je chléb, mazanec a jídla studené kuchyně,“ dodává Mikola. Velikonoční svátky pro ně končí až zítra.

9.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mladším se daří, zato starší dohrávají podzim v útlumu

Ilustrační foto.

Dolnoújezdský tým dominuje v přeboru

Projděte se po hřbitově!

Moravská Třebová – O tom, že i hřbitov může být turisticky atraktivním místem, které by neměli pominout, se mohou přesvědčit rovněž návštěvníci Moravské Třebové. A překvapeni možná budou i mnozí obyvatelé města, kteří mají moravskotřebovský hřbitov takříkajíc na dosah. Průvodcem v poznávání památek, kterými je městský hřbitov na Křížovém vrchu doslova nabitý, jim může být drobná publikace vydaná při příležitosti oslav 760 let města.

Francie je gurmánský ráj

Polička – Studenti poličské gastronomické školy mají partnera v obdobné instituci ve francouzském městečku Pithiviers. Téměř tři týdny tam na podzim strávili studenti třetího ročníku – barista Ondřej Kaňka a specialistka na carving Pavlína Mikulecká.

Rozpočet na příští rok mají připravený

Jevíčko – Rozpočet na příští rok má jevíčská radnice připravený. Zastupitelé budou nejdůležitější městský dokument schvalovat už v polovině prosince. Rozpočet počítá s mírným deficitem ve výši 3,2 milionu korun.

Vítězství. A hned vzápětí další

Svitavy – Dvě výhry během dvou dnů. Florbalisté FbK Svitavy prožívají zatím nejpovedenější pasáž sezony. Dokonce jim jejich aktuální úspěšná série pomohla z úplného dna tabulky první ligy, byť je tomu tak především díky většímu počtu odehraných utkání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT