„Stává se mi, že si natočím vodu a je to skutečně dost cítit," uvedla paní Tereza. Její slova jen potvrzuje také opoziční zastupitel Antonín Pavelka, jenž téma prodiskutoval také s vedením města.

„Zdá se, že ve svitavské vodě je moc chlóru. Nejpatrnější je to kolem páté hodiny ranní," uvedl Pavelka.
Společnost Vodárenská Svitavy přítomnost chlóru ve vodě v ranních hodinách potvrzuje. „Vlastní chlórování probíhá do sítě podle dávkovače. V ranních hodinách je vyšší odběr, když lidé vstávají do zaměstnání. Intenzita chlóru je potom větší," uvedl Jaromír Hurych, jednatel společnosti Vodárenská Svitavy.

Podle harmonogramu totiž mezi pátou a šestou hodinou ranní pročišťuje hlavní vodojemy pro Svitavy na Olomoucké ulici a také v Lánech. Lidé žijící právě u zdroje proto podle něj mohou intenzivněji z vody cítit chlór, proto například Svitavané bydlící na na konci trasy zdroje poté chlór už nerozpoznají.

Hurych ovšem jedním dechem dodává, že při čištění zdroje nejsou překračované povolené limity chlóru. Podle povolených limitů se chlór ve vodě může pohybovat v rozmezí 0,03 až 0,3 miligramů na litr. „Dělali jsme měření a výskyt chlóru ve vodě byl na spodních hranicích. 0,3 miligramu na litr jsme skutečně měli pouze ve vodojemu.

Vzorky jsme dělali také v zahrádkách na Olomoucké a tam jsme naměřili už 0,07. To jsou ty nejvýraznější měření," uvedl Hurych s tím, že měření probíhala v půli ledna a také na začátku února. „Lidé na chlór nejsou zvyklí. V minulosti se totiž chlórovalo minimálně, anebo vůbec," dodal

Voda dodávaná ke spotřebitelům ve Svitavách a v okolí je chlorovaná na minimálních hodnotách, které nedosahují ani minimálních požadovaných hodnot. „Je to spíše z preventivních důvodů. Nejde tedy o to, že by v pitné vodě byly zaznamenávané problémy týkající se bakterií," řekl vedoucí odboru životního prostředí Marek Antoš. Svitavy a další města regionu využívají na rozdíl od jiných míst republiky podzemní síť vod.

„Proto s ní nejsou takové potíže jako u zdrojů, kde využívají povrchové vody. Tam musejí používat úpravny vody a do takových zdrojů se potom dodává opravdu velké množství chlóru," uzavřel Antoš.