Ve Vísce, která má 159 obyvatel, se totiž nenašel nikdo, kdo by byl schopen sestavit alespoň sedmičlennou kandidátku do zastupitelstva.

Vedení obce tak bezprostředně po skončení voleb převezme správce jmenovaný ministerstvem vnitra. Je na pováženou, že v podobné situaci není Víska poprvé. Stejný scénář se odehrál i při minulých komunálních volbách před čtyřmi roky.

„Ještě je na to čas, budeme vidět. Volby nebudou, budou dodatečné v lednu. Já už jsem chtěl skončit, protože to dělám pětatřicet let. Druhá strana, která se chystala do voleb, kandidátku nepodala. Nikdo s nimi nechce jít, proto se to nepodalo,“ říká starosta Josef Žouželka (SNK), který se po dodatečných volbách v lednu 2014 dostal do zastupitelstva jako náhradník. Po neúspěchu v řádném termínu kandidovala nakonec v obci v dodatečných volbách dvě sdružení.
Víska u Jevíčka je jedinou obcí v Pardubickém kraji, kde volby letos v říjnu neproběhnou. V celém Česku je takových obcí sedmnáct.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky není činnost správce plnohodnotnou náhradou zastupitelstva ani starosty. „Správce plní pouze vybrané úkoly, schvaluje rozpočet a závěrečný účet a hospodaří podle rozpočtu. Nemůže prodávat ani zastavovat majetek, sjednávat smlouvy zavazující obec ani rozhodovat o akcích, které směřují k dalšímu rozvoji a zvelebování obce,“ upřesnil Ondřej Krátoška.

Ilustrační foto.
„Bronzová“ firma roku je z Litomyšle