V listopadu 1989 se odpor proti totalitnímu režimu a manifestace z Prahy postupně přesunuly také do menších měst, tedy i do Svitav. „Myslím si, že čtvrt století je opravdu dlouhá doba a je co si připomínat. Proto jsme se rozhodli připravit vzpomínku nejen pro Svitaváky, ale i pro všechny ostatní, kteří budou mít zájem se zúčastnit," uvedla ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová.

Hudba a film

Program na svitavském náměstí začne v pondělí 17. listopadu už od 17 hodin, kdy bude hrát reprodukovaná hudba. Zhruba o půl hodiny později se lidé mohou těšit na hudbu, která v té době hýbala Československem, tedy na písničky Karla Kryla, Jaroslava Hutky a dalších písničkářů, kteří zpívali o proměnách. Podle Blanky Čuhelové zazní v podání svitavských muzikantů. Zahraje je hudební seskupení Lukáše Moravce a Franta Černý z Čechomoru.
Součástí všech shromáždění v roce 1989 byla Československá hymna. Nebude chybět ani v tento sváteční den. „Tentokrát zazní hymna česko-slovenská kompletně celá v podání pěveckého souboru Dalibor, který slovenskou část extra pro tuto příležitost nastudoval," upřesnila Blanka Čuhelová. Poté se lidé budou moci vrátit v čase alespoň při sledování autentických záběrů. „Na zeď kostela Navštívení panny Marie budeme promítat dobové snímky jednak z Národní třídy v Praze, abychom i mladým lidem připomenuli, jak to tenkrát vypadalo, o co šlo. Promítneme také krátký snímek, který byl natočený při generální stávce ve Svitavách," poznamenala ředitelka muzea. Celostátní snímky zapůjčila distribuce České televize. Záběry ze Svitav jsou ze sbírek svitavského muzea.

Hovory s pamětníkem

K připomenutí událostí před pětadvaceti lety nebude chybět ani mluvené slovo formou rozhovoru mladé generace s pamětníkem. „Myslím si, že to bude zajímavé ohlédnutí za Listopadem 1989 a následujícími událostmi," poznamenala Blanka Čuhelová.

Po skončení happeningu na náměstí se lidé přesunou do Bílého domu. „Zvolili jsme právě tento dům, ve kterém už několik let lidé nebyli, ale který v roce 1989 fungoval jako prostor pro diskuzní fóra a různá setkání s veřejností," řekla ředitelka muzea. V tu dobu to byl dům odborů. V jeho sále se po listopadu 1989 konaly všechny akce a shromáždění. „Při příležitosti letošního výročí jsme se rozhodli znovu tento dům otevřít. Díky ochotě Kooperativy, která nám vyšla vstříc, se bude přímo v těchto prostorách od 19 hodin konat koncert kapel The Plastic People Of The Universe a Z-Band," odtajnila Blanka Čuhelová.

Připravená je také výstava fotografií. „Takové ohlédnutí po proměnách města od roku 1989 po současnost. Lidé se mohou těšit na fotografie, které mapují různá místa a zákoutí ve Svitavách, jak vypadala před rokem 1989 a po něm," popisovala ředitelka.

Bílý dům bude otevřený dříve, aby lidé mohli v klidu přijít, prohlédnout si fotografie a poslechnout si svitavské muzikanty, kteří zahrají ještě před koncertem kapel.

Svitavané, a nejen oni, se naučili na akce na náměstí chodit. Výročí sametové revoluce by nemělo být výjimkou obzvlášť, když jde o čtvrt století. Přijďte také zavzpomínat, nebo se dozvědět víc o událostech revolučního roku 1989, které otevřely cestu ke svobodě.