„V současné době jsou splněna všechna opatření, na kterých jsme se po únorové události shodli jak se složkami záchranného systému, tak krajskou bezpečnostní radou,“ uvedl ředitel strojíren Petr Němec.

Spokojenost panovala i na straně vedení kraje. „Posun v bezpečnostních opatřeních je skutečně velký a jsem rád, že společnost dodržela všechny sliby, které na našich jednáních zazněly,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Během únorového výbuchu nikdo nezahynul, přesto došlo nejen ke zraněním zaměstnanců, ale i zasahujících hasičů. Nově přijatá opatření by měla následky případných podobných nehod eliminovat.  "Událost posílila bezpečnostní systém areálu. Nová opatření jsou významná a jsem s nimi spokojen,“ podotkl starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje byla seznámena se zcela konkrétními kroky, které v oblasti bezpečnosti byly učiněny v Poličských strojírnách. „Mezi zásadní patří výrazné rozšíření kamerového systému, vytvoření jednotného dispečerského pracoviště a revize systému elektrické požární a zabezpečovací signalizace. Požadovali jsme také pravidelné součinnostní cvičení se složkami integrovaného záchranného systému (IZS), aby se zvýšila jejich znalost areálu. Jsem rád, že je v případě mimořádné události zajištěno také automatické informování okolních obcí,“ řekl Martin Netolický.

Ten také upozornil, že by neměl v budoucnu panovat při podobných událostech zmatek, jako tomu bylo v únoru. Narážel tak na fakt, že ve firmě panovala špatná komunikace a do areálu nebyly vpuštěny bezprostředně po výbuchu vozy IZS.