Při rekonstrukci kostela ve Skleném bylo minulý týden nalezeno pouzdro se vzkazem dávné historie. Jeho otevření naplánovali kněží na tuto středu. „Obec patří do naší farnosti. Z tohoto prostého důvodu schránku otevíráme ve Svitavách," vysvětlil svitavský děkan Václav Dolák.

Poklad z pouzdra

Krátce po půl třetí odpoledne se páter Petr Krajčovič za pomoci technického administrátora Antonína Nádvorníka pustil do otevírání kovové tuby. Ta zhruba po třech minutách vydala neuvěřitelný poklad. Schránka byla plná historických dokumentů a mincí. „Jedná se o jedinečný nález poměrně bohatého pouzdra. Vydalo neskutečné svědectví nejen o vlastní stavbě a přestavbě kostela na začátku 20. století. Také odhalilo, že naši předkové ve Skleném zanechali v posvátné úctě ve schránce i věci z 18. a 19. století, tedy z období před přestavbou kostela," uvedl svitavský historik Radoslav Fikejz. Podle historika je bohatost nálezů z menších kostelíků na venkově unikátní. „Překvapilo mě množství mincí i z doby Marie Terezie a napoleonských válek. Dochovala se také fotografie, která neztratila kvalitu ani po sto letech od opravy kostela. Na snímku je zachycený původní kostel před zahájením přestavby v roce 1913. Unikátní záběr fotografa zachytil přípravu staveniště," popisoval Radoslav Fikejz. Před kostelem jsou totiž vyrovnané rázy cihel.

Překvapení

U otevření tuby byla přítomná také starostka Skleného Ilona Kouřilová. „Nečekali jsme, že v ní bude tolik věcí. Je to pro naši obec významná událost. Určitě se z těchto historických dokumentů dozvíme nové informace," poznamenala Ilona Kouřilová.

Na podrobnější zhodnocení pokladu si ale musí všichni ještě počkat. Odborníci jej podrobně prohlédnou a listiny, které jsou převážně v němčině, přeloží do češtiny.