Včelařská sezona vrcholí. Chovatelé vybírají poslední plásty a stáčejí med. Ve srovnání s loňským rokem, kdy bylo medu málo, jsou s letošní produkcí spokojení.

Už na jaře, kdy bylo vcelku slunečné a teplé počasí, včelaři předpokládali, že by se letošní rok mohl vydařit. Někteří po prvním stáčení hlásili, že mají medu více než za celý loňský rok.

Rozmarné léto

Po teplém jaru přišlo celkem rozmarné léto. Teplých dnů bylo pomálu, pršelo. „Řepka se vydařila. Pak někde medovice byla, někde nebyla. Jinak ale nemůžeme naříkat. V dobré kondici jsou i včelky,“ uvedl Stanislav Tomšíček, včelař z Dolního Újezdu. Výnos je tedy vyšší. „Ve srovnání s loňským rokem, co se týká průběhu léta a také výnosu, je to mnohem lepší než vloni. Takový lepší průměr,“ řekl Stanislav Tomšíček. Spokojenost hlásí i další chovatelé včel ze svitavského okresu. „Na počet včelstev mám určitě letos více medu než v předchozím roce,“ uvedl Štěpán Kovář, chovatel včel z Radiměře.

Na většině míst v okrese stáčeli med dvakrát. „Med můžeme stáčet, až jsou buňky v plástech zavíčkované. Pak poznáme, že je zralý,“ vysvětlil Štěpán Kovář z Radiměře. Včely totiž víčkují jen kvalitní a zralý med. Pokud by byl včelař nedočkavý a stočil med dříve, ohrozil by jeho kvalitu. Med by mohl kvasit.

Cementový med

Na některých místech museli včelaři do úlů sáhnout i třikrát. „V posledních letech se vyskytuje takzvaný cementový med. Do medu se dostávají z medovice složité cukry, které způsobují, že med rychle krystalizuje. Musí se proto vytočit dříve,“ vysvětlil Tomšíček. Podle odborníků by takový med v plástech doslova zkameněl. Včely by jej při zimování nemohly odebírat a uhynuly by. Proto je nutné takový med z úlů odstranit.

V nastávajícím období se už včelstva připravují na zimu. „Tak, jak to říká přísloví: ženci do polí, včely z polí. Teď se včelky musí připravit na zimu,“ vysvětlil Stanislav Tomšíček. V dřívějších letech ještě chovatelé spoléhali na jetele, ale šlechtěním se porosty změnily. „Už nejsou takové jako dříve. Kvítky nemají šťávu,“ míní včelař. Zhruba do konce srpna by měly včely dostat vše, co na zimování potřebují. Musí se nakrmit.

Lidé, kteří se bez medu neobejdou, nakupují přímo u včelařů. „Mám s tím zkušenosti. Tatínek byl také včelař. Vím, jak má med vypadat a jak má chutnat. Nikdy jsem neměla med z obchodu,“ uvedla Zdena Brandejsová ze Svitav. Minulý rok bylo medu žalostně málo. Letos by měla být situace lepší.