V Litomyšli na vánoční svátky chystají hned tři stromy. Jeden je u autobusového nádraží, další na náměstí a poslední zdobí zámecké návrší. Zde se také koná slavnostní rozsvěcení stromu. Jedná se o jedli, která měří 15 metrů. Ostatní stromky jsou menší. „Všechny jsou však z Litomyšle a blízkého okolí a jedná se o dary,“ sdělil tiskový mluvčí Michele Vojáček.

O výběr vánočního stromu se již tradičně v Poličce postaral starosta Jaroslav Martinů. „Ideální jedli jsem našel v Pusté Rybné a dostali jsme ji darem,“ prozradil starosta. Výběr trval několik dní. Starostu trochu mrzelo, že stromek není z rozsáhlých lesních porostů vlastněných městem.

Mezi nejoriginálnější vánoční stromy patří bezesporu ten v Javorníku. Ozdobený smrk, borovici nebo jedli byste zde však hledali marně. Tradicí se v obci na Svitavsku stalo slavnostní rozsvěcení javoru, jako symbolu obce.

Rovněž v Moravské Třebové už mají vánoční strom připravený. Devítimetrový stříbrný smrk pochází z Jevíčka. Nabídka přišla od Petra Kobelky, který kácení stromu plánoval. „Strom opatříme malým oplocením, abychom mohli dát ozdoby až na spodní patra větví,“ sdělila ředitelka technických služeb Gabriela Horčíková.

Svitavské náměstí zdobí osm a půl metrový smrk omorika, který městu věnovalo společenství vlastníků obytného domu v Opatově. „Vzrostlý strom, jehož stáří je 40 let, bylo nutné pokácet, protože jeho kořeny narušovaly inženýrské sítě. Strom je ukotven čtyřmi ocelovými lany, která ho budou jistit před pádem a případným poškozením svého okolí,“ vysvětluje Pavel Czehowský ze společnosti Sportes, která strom pokácela a dopravila na svitavské náměstí.