Posílám všem čtenářům, kteří po návratu ze zimní procházky přemýšlí, čím se zahřát, recept na zimní čaj, který si upečete v troubě. Opravdu nádherně si provoníte dům a hlavně zahřeje tělo i duši. Málokdo odolá, uvidíte! Já si pro přípravu tohoto čaje v průběhu letní sezony střádám do mrazáku různé druhy ovoce (vše, co na zahradě a v lese najdu) a pak doplňuji podle možností čerstvým. A jak budete kombinovat, je na vaší fantazii, pokaždé si uděláte jiný, originální. A právě teď třeba vánoční.

Potřebujeme: 1-2 kg ovoce (čerstvé, mražené, kompot) - jablka, hrušky, rybíz všech druhů, pomeranč, mandarinky, jahody, borůvky, angrešt, maliny, ryngle, švestky, třešně (vypeckované) – zkrátka vše, co vám chutná,1-1,2 kg cukr krystal,1 citron,půl lžičky mleté skořice, kousek celé skořice, 3 hřebíčky, 3 badyány, 0,5-1 dcl rumu

Postup: Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do hlubšího pekáče, jablka a hrušky neloupeme. Vše promícháme s cukrem, přidáme koření, na kousky pokrájený citron. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 220 stupních 45-60minut. Ovoce pustí šťávu, která zhoustne, občas promícháme. Do upečené směsi nalijeme rum, promícháme a ihned plníme do skleniček, které dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
A potom!

Do hrnečku dáme dvě až tři lžičky této dobroty a zalijeme horkou vodou, popřípadě dosladíme a vychutnáváme vůni a chuť domácího čaje. Právě vánoční atmosféra se k tomu přímo nabízí. Stačí ještě nabídnout jablečný štrůdl s rozinkami a ořechy nebo talíř vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví…

Nedávno jsem také vyzkoušela touto směsí, kterou jsem nad párou rozehřála, přelít mým mlsounům zmrzlinu. ZKUSTE!

JANA ŠVUBOVÁ, Vranová Lhota