Lidé si objednávali v cukrárnách dortíky ve tvaru srdíčka. Nejčastěji se ale obdarovávají květinami, bonboniérami nebo spodním prádlem. Někteří si zajdou do kavárny nebo restaurace na něco dobrého.

Mladší muži

I když někdo říká, že je svátek svatého Valentýna importovaný a komerční, lidé ho slaví. Podle Miroslavy Svobodové z jednoho svitavského květinářství nakupují převážně mladší muži pro své partnerky. Květiny vybírají ale i ženy, a to například maminkám. Starší generace slaví spíše Mezinárodní den žen.
Lidé nejvíce nakupují právě až v den svátku, ale podle květinářky se najdou také opozdilci, kteří přijdou ještě o den později. „Nejčastěji zákazníci kupují růže nebo z voňavých kytiček frézie. Prodávají se i hrnkové květiny, například jarní primulky," vysvětluje Miroslava Svobodová. Lidé si nechávají uvázat kytici spíše jednodušší a chtějí ji přizdobit i srdíčkem nebo mašličkou.

Čokoláda

Zamilovaní se obdarovávají také čokoládou. „S manželkou si dáváme na Valentýna dárky. Chtěl jsem jí udělat radost, koupil jsem jí pralinky. Má je totiž ráda," říká Bohumil Kopečný ze Svitav po nákupu pralinek v sametové krabičce ve tvaru srdce. Bonboniéry, čokoláda nebo pralinky ve tvaru srdíčka patří právě mezi nejčastější valentýnské dárky.

Osvědčená chuť

Lidé kupují podle Jiřiny Kubešové z jedné litomyšlské kavárny nejvíce čokoládu plněnou osvědčenými ingrediencemi, jako je marcipán, nugát nebo višně. „Mezi nejprodávanější bonbony patří ale švestková povidla s kokosem v hořké čokoládě, což je naše zvláštnost," říká majitelka kavárny a pralinkárny. Dvojice si přijdou do kavárny i posedět na kávu a dortík. „I když někteří říkají, že je to komerční svátek, lidé k nám přijdou. Loňský Valentýn byl nejúspěšnější za pět let," dodává Jiřina Kubešová. Bonbony pro své nejbližší nakupují jak muži, tak ženy.

Že lidé kupují dárky pro svůj protějšek až přímo dnes, potvrzuje rovněž Kristýna Síčová z jednoho obchodu v Litomyšli. Mimo květin a čokolády ale „letí" i sušené plody, čaje nebo svíčky.

Žádná svatba

Dnešní den je svátkem zamilovaných, přesto žádní snoubenci neprojevili zájem mít na Valentýna svatbu. Podle matrikářky moravskotřebovské radnice Anny Sopouškové si lidé už spíše vyberou nějaké magické nebo zvláštní datum než čtrnáctý únor. „Letos žádnou svatbu naplánovanou nemáme a ani vloni žádná nebyla," dodává matrikářka Marcela Górecká ze svitavské radnice.