Úložiště dat

Po menších stavebních úpravách se na Městském úřadě v Poličce spouští technologické centrum. „Pro město s rozšířenou působností má obrovský význam. Využijí ho také napojené obce,“ uvedla místostarostka Poličky Marie Kučerová. V místnosti vybavené moderními počítačovými technologiemi se skrývá velké úložiště dat.

Technika jde dopředu a informací je stále více. „Myslím si, že centrum bude přínosem pro okolní obce. Mohou v něm archivovat všechna data, spisovou službu i informace, které jsou důležité pro jejich chod. Zálohovat mohou i elektronickou poštu a internetové stránky,“ vysvětlil Josef Knotek, informatik poličské radnice. Ani v případě výpadku elektrické energie nemusí mít nikdo obavy, že o uložená data přijde. „V takových případech se nastartuje náhradní zdroj. Nemůže se stát, že by se data ztratila,“ sdělil informatik. Systém podle něho přinese zjednodušení.

Dotace

Evropská unie přispěla na zřízení technologického centra 3,3 milionu korun. Radní doplatili osm set tisíc. Pokud by dotaci nezískali, patrně by centrum stejně časem museli zřídit na vlastní náklady.