Nová budova vzniká v areálu bývalé mlékárny. Nebudou tady běžné učebny, ale zahrady a terária. „Součástí budou rozsáhlé sbírky zajímavých rostlin, skleníky a střešní zahrady. Pro floristický obor počítáme se sušárnou květů. V nové budově plánujeme umístit velké sbírky vzácných a ohrožených zvířat. Půjde o více než pět set terárií pro chov zvířat, která rozdělíme podle životních podmínek. Některá musí být klimatizovaná, v některých se teploty budou během roku měnit, počítáme i s různým osvětlením, aby se zvířata mohla množit,“ přiblížil projekt Ivo Jiránek, ředitel Střední zahradnické a technické školy v Litomyšli.

Škola spolupracuje s několika zoologickými zahradami a od nich už má nabídky na zapůjčení některých vzácných druhů. V teráriích se objeví mimo jiné kriticky ohrožený dvojjazyčník haitský. „Máme živočichy z oblastí, kde hrozí vyhynutí kvůli palmovému oleji. Na malých ostrovech jsou některé druhy ohrožené vlnami tsunami. Z Madagaskaru máme asi patnáct druhů denních gekonů rodu Phelsum. Odtamtud jsou i naši noční gekoni Uroplati. Například z Austrálie se špatně shánějí zvířata, ale máme osm druhů,“ dodal Ivo Jiránek.

Návrat domů?

Odchovaná zvířata se vrátí z Litomyšle do zoo a některá možná i do oblastí, odkud pocházejí. Ale to jen v případě, že tam pomine nebezpečí dalšího úhynu.

Škola vlastní stovky druhů zvířat a některá patří i do první kategorie ochrany. Jedná se mimo jiné o druhy z ostrovů kolem Madagaskaru nebo Tichého oceánu.

V Litomyšli ale zoologická zahrada nevznikne. Do pavilonu se dostanou především odborníci, zato školy a veřejnost jen výjimečně. „Budeme otvírat několikrát ročně, ale není to klasická zoo. Tato drobná zvířata jsou totiž citlivá na stres. Když jsme otvírali na vánoční výstavu některé chovné místnosti, tak jsme potom i o některá zvířata přišli,“ upozornil ředitel Ivo Jiránek.

Nová budova školy bude dostavěná do konce října. V dalších měsících dojde na její vybavení a postupné osázení skleníků.

Ilustrační foto.
Svitavská rehabilitace je zastaralá. Modernizuje se