Městští radní uvažovali o nových příležitostech, jak zvýšit povědomí široké veřejnosti o Litomyšli a ukázat tak možnosti, které se například turistům při pobytu v Litomyšli nabízejí. Podařilo se jim navázat bližší spolupráci s akciovou společností Seznam.cz.

„Stále jsme hovořili o tom, jak ještě víc podpořit turistický ruch v Litomyšli. Přemýšleli jsme, že bychom toho mohli dosáhnout prostřednictvím nějakého vysoce zavedeného, oblíbeného a navštěvovaného serveru. A skutečně. Našim výkonným vedoucím se podařilo uzavřít smlouvu se Seznamem.cz, což je myslím vůbec nejlepší, co se mohlo podařit," prozradil Vojtěch Stříteský, druhý místostarosta Litomyšle.

Historická sídla

Společnost Seznam.cz už loni pro Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jejichž sídelním městem je i Litomyšl, vytvořila aplikace do takzvaných chytrých mobilních telefonů. Aplikace obsahovaly veškeré důležité informace týkající se Dnů evropského dědictví. „Města sdružená v historických sídlech Čech, Moravy a Slezska se nyní mohou tím, že budou Seznam.cz zásobovat svými daty, mnohem více a lépe zviditelnit," popsal Vojtěch Stříteský. Podle smlouvy, kterou nedávno podepsal starosta Litomyšle, zapojená města získají prestižnější zobrazení v katalogu firem. K dohledání budou kompletní informace o ubytovacích a stravovacích zařízeních ve městě, upoutávky na akce, památky a zajímavá místa s akcentem na jejich dosažitelnost včetně GPS souřadnic. „Jsem rád, že to vyšlo. Sdružení historických sídel tímto naplňuje jedno ze svých poslání, a to pomáhat městům ve zviditelňování," řekl místostarosta.

Výzva partnerům

Nově navázaná spolupráce mezi městem a internetovým serverem pomůže i podnikatelům. „Vyzvali jsme podnikatele, kteří by měli zájem o prezentaci tímto způsobem, aby se připojili. Prezentace je zdarma. Je to velká služba pro podnikatelský sektor v Litomyšli," uvedla Michaela Severová, mluvčí Litomyšle.