Kuchař Vladimír Klofanda připravil pro čtenáře Deníku tři recepty, kterými potěšíte nejen sebe.

Salát s kozím sýrem

Potřebujete ledový salát, rukolu, sušená rajčata, černé olivy, kozí sýr, olivový olej na zakápnutí. Ledový salát natrhejte na kousky a přidejte lístky rukoly. Smíchejte se sušenými rajčaty. Pak už jen stačí přidat olivy podle chuti a kozí sýr.

Salát Caesar

Tento oblíbený salát je na přípravu o něco málo složitější. Nejdříve si připravte dresink. „Do ručního šlehače postupně přidávejte žloutky, pár ančoviček, dijonskou hořčici, zakápněte citronem a pár kapkami worcesteru. Pomalu přilévejte olivový olej a prošlehejte do emulze," popisuje postup Vladimír Klofanda.
Římský salát nakrájejte na kousky, promíchejte s dresinkem a kousky parmezánu. Pak už jen stačí přidat opečené kostičky z bílého pečiva a pár hoblin parmezánu.

Salát z polníčku

Smíchejte bílý jogurt se lžičkou hořčice. Přidejte pár kapek olivového oleje, sůl a pepř. Listy polníčku promíchejte se zálivkou. Servírujte s grilovaným lososem, vařeným vejcem a parmezánem.

Komu by přišla tato jednoduchá chutná jídla příliš hladová, tak si k nim může ugrilovat například steak, nebo opéci bagetku.
Rada závěrem. „Ať už děláte jakýkoliv salát, tak jej vždy důkladně promíchejte se zálivkou nebo olejem," říká kuchař Vladimír Klofanda.