Obyvatelé nevelké obce na půli cesty mezi Svitavami a Poličkou už nebudou muset kvůli nákupu běžných každodenních potravin zajíždět do okolních větších měst. Květná je vůbec první obcí na Svitavsku, která má svůj vlastní obecní obchod. Starosta Květné Petr Škvařil doufá, že na točenou zmrzlinu, kávu nebo párek v rohlíku se v obchůdku ve středu obce zastaví i řidiči projíždějící po frekventované silnici I/34 ze Svitav na Poličku.

„V roce 2016 na podzim byl v obci uzavřen obchod s potravinami a drobnými hospodářskými potřebami,“ vysvětluje starosta důvody, proč se zastupitelstvo obce spolu s občanským sdružení Květná zahrada rozhodlo nový obchod s malým občerstvením na návsi provozovat ve vlastní režii. Prodejna Jednoty, která měla omezenou otevírací dobu na dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne, byla podle starosty dlouhodobě ztrátová. Obyvatelé Květné tak většinou za nákupy zajížděli do blízké Poličky nebo Svitav.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy. Oslabené dřeviny jsou náchylnější vůči cizopasným houbám i škůdcům. V okolí Čeperky na Pardubicku lesníci Lesů ČR ukázali, jak pomáhají lesu s tímto broukem bojovat.
Sucho nahrává kůrovcům. Stromy mají méně síly

Původně chtěla obec prodejnu, kterou si před lety postavili obyvatelé svépomocí vlastníma rukama, odkoupit. Vyjednávání mezi Jednotou, která prodejnu vlastnila až do letošního jara, a obcí však podle starosty zkrachovalo na přemrštěné prodejní ceně.

Jednota nabízela obchod k prodeji od loňského podzimu. „Nabízeli nám to velice draze. Po čtyřiceti letech užívání je objekt značně opotřebovaný, ale oni to prodávali jako novostavbu. Cena byla stanovena na 1,6 milionu korun,“ říká Petr Škvařil. Podle něj byla obec připravená investovat do odkupu prodejny maximálně 900 tisíc korun. S vlastníkem se ale, přestože se cenu postupně podařilo snížit až na 1,2 milionu korun, nakonec nedohodli.

Ilustrační foto
Poprali se v klubu, skončili v cele

Objekt koupil asi před měsícem, údajně za 1,3 milionu korun, zájemce, který není dohledatelný. „Současný vlastník podle výpisu z katastru bydlí na ubytovně v Pardubicích. S námi se nespojil a o tom, jaké má s objektem úmysly, nevíme,“ okomentoval prodej starosta Petr Škvařil.

Proto se obec rozhodla jít vlastní cestou. „Využili jsme lodní kontejner, který jsme upravili a zateplili na celoroční používání,“ vysvětluje Petr Škvařil. Pokud jde o náklady, obec tím oproti zamýšlenému odkoupení prodejny značně ušetřila. Rozpočet na vybudování obchůdku se pohybuje zhruba kolem 360 tisíc korun.

„Pro hodně lidí je to otazník, že do toho jdeme. Chceme, aby se obchůdek stal společenským místem ve středu obce, které nabídne služby, jež v obci zatím nebyly,“ popisuje starosta. Obec sází i na výhodnou polohu obchůdku u hlavní silnice. Věří, že lidé si sem cestu najdou.