Městečko každý rok investuje do záchrany památek statisíce korun. „Na obnovu městské památkové zóny využíváme možnosti čerpání dotací z ministerstva kultury," potvrdil starosta Jevíčka Roman Müller. Na letošní rok ale dostali pouze polovinu peněz než v předchozím roce. „Většinou jsme na regeneraci památek dostávali kolem milionu korun, letos je to polovina," upřesnil starosta Müller. Stejnou částkou se na obnově podílí také město.

Synagoga

Radní by ve městě rádi opravili více pamětihodností, ale museli se přizpůsobit. „Kvůli tomu, že jsme získali méně peněz, pustili jsme se do oprav pouze dvou památek," uvedl Roman Müller. Jednou z nich je synagoga. Původní dřevěnou si židé ve městě postavili v roce 1666. Ta ale shořela. Proto si na místě zbořeného farního kostela svatého Mikuláše postavili zhruba o sto třicet let později novou, kamennou, v klasicistním stylu. Bohoslužby se v ní sloužily až do druhé světové války. Od roku 1951 ji využívala československá husitská církev. Před pěti lety se stala majetkem města, které zde pořádá různé kulturní akce. Stavba je architektonicky velice zajímavá a stojí rozhodně za to, aby se o ni její majitel staral. „Letos opravujeme fasádu," poznamenal starosta. Stavební práce vyjdou zhruba na čtyři sta padesát tisíc korun, nové dveře na necelých sto tisíc korun .

Nemenší pozornost věnují v Jevíčku také budově, ve které se dnes nachází městská ubytovna. To je objekt, který je součástí někdejšího augustiniánského kláštera. Ve čtrnáctém století ho založil moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský.

Oprava kláštera

Jak informoval starosta, vloni na budově vyměnili okna. Letos opraví omítky a římsy. Klášter tak bude dokončený. „Ještě zbývá atrium," konstatoval Roman Müller. Projekt mají radní zpracovaný. Zkoušeli požádat o finanční podporu z Pardubického kraje. „Peníze na opravu jsme získali z místní akční skupiny Moravskotřebovsko a Jevíčsko. Komplex tak bude celý dokončený," zhodnotil jevíčský starosta. Předpokládané náklady jsou odhadované na necelých čtyři sta tisíc korun.

„Město má v klášteře také obřadní síň a atrium sousedí přímo s ní. Pokud si někdo bude přát svatbu venku, bude to možné," dodal starosta Roman Müller.