Beseda s jedním  z těch, kdo patřil v roce 1950 mezi studenty a skauty odsouzené v rámci procesu „Stříteský a spol.", je na programu dnes od půl páté odpoledne.

Okno do minulosti

„V úvodu setkání historik Martin Jindra seznámí posluchače s okolnostmi procesu s rektorem piaristické koleje Františkem Stříteským a dalšími třiadvaceti mladými lidmi, z nichž někteří, jako právě Karel Metyš, nebyli ještě v době procesu ani  plnoletí," pozval na besedu duchovní Církve československé husitské v Litomyšli, Štěpán Klásek.

Po historickém úvodu a seznámení s tehdejší situací si vezme slovo přímo pamětník všech popisovaných událostí. Ve vyprávění jeho vzpomínek ožije svědectví o době, která i v Litomyšli a okolí měla své oběti.

„Tehdejší nelehké době dokázal Karel Metyš čelit s vírou, odvahou i humorem," uvedl duchovní Štěpán Klásek a vzápětí svá slova vysvětlil: „Když například při hlavním líčení na otázku, koho by on navrhoval na prezidenta republiky, trochu předběhl dobu a odpověděl, že knížete Schwarzenberga. Rozesmál prý tehdy mnoho přítomných včetně obviněných, i když jinak asi nikomu nebylo moc do smíchu, neboť prokurátor v tomto procesu navrhoval čtyři tresty smrti."

Syn faráře

Karel Metyš je druhorozeným synem litomyšlského dlouholetého faráře Církve československé husitské a vynikajícího hudebníka Jaromíra Metyše a učitelky Marie Metyšové. Dnes žije v Moravské Třebové.